Unikátní pohled do Hradu: Co nechal Zeman předělat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Unikátní pohled do Hradu: Co nechal Zeman předělat!

Miloš Zeman.
Miloš Zeman. (Foto Profimedia.cz)

Největší historický hradní komplex světa prošel za uplynulá staletí řadou změn a oprav. Pražský hrad měnili k obrazu svému králové i pozdější »panovníci«. Jaké stopy ale na naší nejcennější památce zanechali čeští prezidenti? A kdo byl nejpilnějším »stavitelem«?

Největší změny proběhly za prezidentování Václava Havla (†75), který měl ale oproti svým nástupcům výhodu. Právě za jeho éry se totiž Hrad po 40 letech komunistické nadvlády otevřel veřejnosti. A také byl ve funkci o něco déle, jelikož byl i poslední československou hlavou státu.


Nejdražším projektem byla pak oprava Španělského sálu, která vyšla na bezmála 70 milionů korun, a ujal se jí exprezidentův dvorní architekt Bořek Šípek (†66). Ten se podílel na obnově interiérů, včetně kanceláře hlavy státu. Otevřely se také hradní zahrady a Jelení příkop. Za Havla také přibyly jedny z mála moderních staveb v areálu. Celkem renovace vyšly na 2,47 miliard korun.

Historická přesnost

Za dvě období Václava Klause (76) se architekti měli soustředit hlavně na historickou přesnost. Největším počinem pak byla tři roky trvající oprava Starého královského paláce. Podobně si pak počínali při rekonstrukci Zlaté uličky a vůbec nejvíc spolkla renovace hradní Jízdárny. Celkový Klausův účet se vyšplhal na 3 miliardy korun.

Zemanovy rámy

Ani současná hlava státu Miloš Zeman (73) se rekonstrukcím nebrání. Do povědomí ale vstoupí spíš jako ten, kdo zavedl na Hradě bezpečnostní kontroly. Oprav se ale za jeho prvního období dočkalo Nejvyšší purkrabství nebo Jízdárna na Pohořelci. Navíc zavedl i exkurze do bývalého bytu Tomáše Garrigue Masaryka (†87), kde sídlí prezidentská kancelář.

90. léta  
Hradní zahrady
Nový režim s sebou přinesl na Hrad vlnu »otevíraček«. Veřejnost se mohla podívat do Jižní nebo Královské zahrady. Zpřístupněn byl i Jelení příkop.

1998
Obrazárna
Rekonstrukce z Havlovy éry se ujal architekt Bořek Šípek. V obrazárně je jedna z největších a nejstarších sbírek obrazů v Česku.

2001
Nová oranžerie
Jedna z nejmodernějších staveb v areálu pochází od architektky Evy Jiřičné. Vyrostla na základech původní oranžérie a slouží k pěstování pokojových květin určených do reprezentačních prostor.

2002
Tunel v příkopu
Další příklad moderny, které na Hradě kvetla pšenka za Havla. Tunel v Jelením příkopu vede pod valem Prašného mostu a spojuje obě jeho části. Je dílem architekta Josefa Pleskota.

2007
Jízdárna
»Nejmastnější« opravou Klausova úřadování byla rekonstrukce barokní Jízdárny. Ta nakonec vyšla na 141 milionů. V objektu vzniklo informační centrum i kavárna pro návštěvníky.

2009
Starý  palác
Za Klause se dočkala oprav i jedna z nejstarších částí Hradu. Palác si ale vzali do parády restaurátoři, protože požadavek byl, aby se dodržela co možná největší historická přesnost podoby objektu.

2011
Zlatá ulička
Další z významných renovací z Klausovy doby. Do pucu dali řemeslníci domky z 16. století. Trvalo jim to jeden rok. V historických stavbách nakonec vznikla i stálá expozice.

2015
Exkurze
Novinkou za Zemana jsou exkurze do reprezentačního bytu první československého prezidenta Masaryka. V současnosti v prostorách sídlí prezidentská kancelář.

2016
Kontroly
Nejznámější změna, kterou si Hrad prošel za Miloše Zemana. U vchodů se objevily bezpečnostní rámy. Každého návštěvníka čeká kontrola policisty a v létě i zdržení. Přibyly i moderní kamery.


2017
Nový palác
Významnou rekonstrukcí si prošly prostory, které jsou vidět snad nejčastěji. Tři salony v jižním křídle Nového paláce, které patří k nejvytíženějším vůbec.

Do 2019
Nejvyšší purkrabství
Oprav se na budově dočká střecha, ale i fasády. Do práce se dělníci pustili v době prvního Zemanova úřadování. Předpokládaný konec prací je naplánován až na rok 2019, kdy by měla být stále ve funkci současná hlava státu.

Projev Miloše Zemana po opětovném zvolení prezidentem:

Video se připravuje ...




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.