Sparta – Slavia: NEJDIVOČEJŠÍ DERBY VŠECH DOB | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sparta – Slavia: NEJDIVOČEJŠÍ DERBY VŠECH DOB

Derby skončilo sice remízou.
Derby skončilo sice remízou. (Foto Sport - Michal Beránek)

Fotbalisté Sparty byli v šoku, ohromeni, nechápali, jak mohli přijít o náskok 3:0 a hledali viníky. Slávisti byli po remíze v derby 3:3 nad věcí a o vinu za trapnou první půli se skoro přetahovali.

„Beru ten první poločas na sebe, netrefil jsem se do sestavy,“ povídal kouč Jindřich Trpišovský. „Týmu jsem moc nepomohl. První gól jde vyloženě za mnou,“ kál se brankář Ondřej Kolář. „Za výkon v první půli se musíme všem omluvit,“ přidal Milan Škoda.

Kolem něj bloumali rudí jako trosky, jejichž snový mač se po pauze zhroutil. „Byl to můj nejhorší zápas v kariéře,“ utrousil se slzami na krajíčku Václav Kadlec, ač sám odešel ze hřiště ve chvíli, kdy ještě rudí vedli 3:1. „Musíme si nalít čistého vína, jestli jsme udělali maximum,“ vypálil do vlastních řad a k videu přidal: „Mě se to nelíbí.“ Nelíbilo se úplně ani trenéru Sparty Hapalovi: „Nejsem proti té novince, ale před prvním gólem Slavie si Stoch pomohl rukou. A před penaltovým faulem na Tecla si hráč Slavie přidržel Costu. Tohle už videorozhodčí nezkoumal, chtělo by to ještě vyšperkovat,“ ozval se Pavel Hapal. Videosudí Karel Hrubeš kritiku odmítl – obě zmíněné situace prý viděl a Stoch ani Tecl se neprovinili.

„Ve druhé půli jsme se nevyrovnali s terénem, balón nám odskakoval,“ litoval domácí kouč sněžení. „Co mám říkat já? Vždyť my na sněhu nedokázali vyhrát v Jablonci a prohráli jsme v Jihlavě, vůbec nám to na něm nešlo,“ usmál se Milan Škoda.

K videorozhodčímu měl střelec Slavie nečekanou připomínku: „Já bych Spartě ten druhý gól uznal. Že tam někdo stínil brankáři? To už je jak v hokeji, kde pískají postavení hráče v brankovišti…“ Derby skončilo sice remízou, ale Škoda byl velkorysý jako vítěz. „Pro nás to po tom průběhu vítězství vlastně je,“ potvrdil.

Jak funguje video
✔ Videorozhodčí je v kontaktu s hlavním na ploše přes sluchátka.
✔ Pomáhá výhradně v situacích, kdy jde o akci, z níž padl gól, rozhodnutích o penaltách a vyloučeních.
✔ Ve jmenovaných situacích rozhodčímu na hřišti napovídá, není nutné, aby o to byl žádán.
✔ Konečný verdikt je vždy na hlavním rozhodčím zápasu, kterým byl v derby Královec.

Hvězda Sparty Stanciu: Okradený milionář
Stál přes sto milionů, měsíčně vydělá kolem dvou milionů korun. Jenže něco za prachy nekoupíš… Slávisti mu ukradli euforii. Derby mělo dlouho jediného hrdinu, sparťana Nicolae Stanciua (24), nejdražšího hráče ligy, jenž dva góly dal a další zařídil ostrým centrem. „První poločas byl výborný a ve druhém jsme měli pokračovat stejně. Jenže jsme ztratili koncentraci. Nevím, co se s námi stalo,“ vypovídal Stanciu. „Teď jsme všichni smutní. Jsem rád za góly, ale šťastný být nemůžu.“

Nakonec se radoval slávista Milan Škoda (32), který v páté minutě nastavení srovnal z penalty na 3:3. „Když bylo jasný, že ji budeme kopat, došlo mi, že je to vlastně na mně. Přitom penalty v poslední minutě, to bývala moje noční můra. Kopal jsem ji proti Spartě už loni. Naštěstí jsem to zvládl,“ popsal. „Pak už byla jen obrovská radost, stáhnout v derby náskok tři nula, to je jako výhra!“

20. minuta - Odvolaná penalta
Královec ji původně nařídil za ruku Jugase. Impuls, že přestupek se odehrál těsně mimo šestnáctku, vzešel od videorozhodčího Hrubeše. Královec si situaci i tak šel prohlédnout na monitor u hrací plochy, což je jeho právo, nikoliv povinnost.

22. minuta - Neuznaný gól
Hlavní sudí nejdřív pravačkou ukázal na střed hřiště, což značí uznaný gól. Velmi rychle ale verdikt změnil a gesty ukazoval ofsajd. Jisté je, že mu ho promptně oznámil videorozhodčí, ostatně Královec to dal najevo i gesty.

37. minuta – Ofsajd Škody
Pavel Královec uznal gól Bořila, ale později ho odvolal. 50 sekund trvalo, než Roman Hrubeš vrátil v přenosovém voze záznam z kamery do momentu přihrávky směřující na Škodu a byl si jistý ofsajdem, který byl mimochodem dost těsný.

90. + 3. Minuta - Penaltový faul
Tady rozhodčí využil videa dokonale. Nechal doběhnout protiakci Sparty, z které málem dala gól, pak pískl a vrátil se k faulu na Tecla – šel se podívat na monitor. Mezitím měl od Hrubeše zprávu, že šlo o faul, takže věc jen prověřil a nařídil penaltu.

Derby pohledem čísel: Slavia víc držela míč, Sparta přesněji střílela.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.