Retro výstava v Uměleckoprůmyslovém muzeu: Jak bydlely panenky?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Retro výstava v Uměleckoprůmyslovém muzeu: Jak bydlely panenky?!

Šťastný domov, 1935
Šťastný domov, 1935 (Foto Aha! – Karel Kopáč, archiv Uměleckoprůmyslového musea )

Není holčička, nyní již třeba zralá žena, která by si ho nepřála, nebo dokonce neměla. Řeč je o domečku pro panenky. Chcete na »svět v malém« zavzpomínat či jen vidět, jak se dříve žilo? Určitě vás u srdce zahřeje retro výstava v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze.

Domečky pro panenky do Česka přišly až v 19. století. Ve Velké Británii a západní Evropě však byly mezi malými princeznami oblíbené už v 17. a 18. století. Vyráběly se nejčastěji ze dřeva či tvrzeného papíru a stejně jako dnes, obvykle plastové, byly zmenšeninou velkého světa. »Minibydlení« tak zároveň dokumentuje vývoj architektury a designu. Miniatury v anglickém stylu zapůjčilo londýnské Victoria&Albert Museum of Childhood. Většina exponátů má i doprovodnou zvukovou nahrávku.


Tateův domeček, 1760
Přepychový domeček, který napodobuje skutečné stavby. 170 let zůstal v jedné rodině. Dědil se z matky na nejstarší dceru. Poslední majitelka Fora Tateová neměla děti, a tak po její smrti byl prodán muzeu.

Killerův čínský, 40. léta 19. století
Domeček jako komoda v čínském stylu, kterou daroval John Egerton Killer manželce a dcerám k uložení rozrůstající se sbírky miniatur. Tapety pravděpodobně pocházejí z domu v textilářském městě Stockportu na severozápadě Anglie, kde rodina žila.

Sídlo Amy Milesové, 1890
Tento domeček dostala dospělá Amy z Londýna. Pokojíčky v domečku připomínají interiér zámečku v severolondýnském předměstí Friern Barnet, kde Amy v 60. letech 19. století vyrůstala. Najdete v něm i elektrické osvětlení či koupelnu.

S dělenou zadní stěnou, 90. léta 19. století
Marcia Goreová v 80. a 90. letech 20. století sbírala domečky pro panenky. Vylepšovala jejich vnitřní dekorace a nakupovala pro ně nový mininábytek. Vzhledem k malým rozměrům se domky s dělenou stěnou vešly i do skromných příbytků a byly dostupné pro mnoho rodin.

Domeček Peggy Linesové, 30. léta 20. století
Pro Peggy Linesovou nechal miniaturu na zakázku vyrobit otec. Hračka se podobala obydlí, kde strávila holčička dětství.

S mahagonovými sloupy lady Henriquesové, 1760 až 1800
Replika velkého londýnského městského domu se suterérem a mahagonovými sloupy. Počátkem 20. století patřil lady Beatrice Henriquesové, vnučce Sira Benjamina Samuela Phillipse, jednoho z židovských primátorů Londýna.

Bydlení za války, 80. léta 20. století
Roma Hopkinsonová měla tento domeček jako vzpomínku na dětství za 2. světové války. Vybavení ukazuje i nejmenší detaily válečného života. Jsou tam přídělové sešitky na potraviny, občanské průkazy, plynové masky... Jeho zařizování poznamenaly Rominy nepříjemné zážitky z evakuace během náletů.

Šťastný domov, 1935
Domeček z překližky s ručně vyrobeným nábytkem patřil Moray Thomasové. Ta utekla před nacisty do londýnské čtvrti Hampstead. Domeček zabydlela bezstarostnými, šťastnými postavičkami, i když si uvědomovala, že jejich chvilkové štěstí brzy zakryje válečný stín.

Domeček Betty Pinneyové, 70. léta 19. století
Betty se živila jako návrhářka. Tento viktoriánský domeček pro panenky vytvářela se záměrem zpodobnit venkovské obydlí. Pokojíčky zaplnila exotickými předměty ze sbírky vzniklé během cest kolem světa.

Kdy? Denně kromě pondělí 10:00 až 18:00, do 17. červen 2018
Kde? Uměleckoprůmyslové muzeum, Praha
Za kolik? 150 Kč, děti a senioři 80 Kč

Pochlubte se
Máte doma historický domeček pro panenky? Pochtubte se jeho fotografií. Poštete je na e-mail: aha@ahaonline.cz a nezapomeňte připsat i své telefonní číslo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.