Odpojili vodu i teplo a...Zemřelo miminko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Odpojili vodu i teplo a...Zemřelo miminko!

Činžák postihl totální bankrot, ve čtvrtek tam zemřel kojenec.
Činžák postihl totální bankrot, ve čtvrtek tam zemřel kojenec. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Platí 12 tisíc, z toho šest tisíc korun jim přispívá sociálka. Přesto přišli o teplou vodu a přestali jim topit, sousedům ve vymrzlém bytě zemřela holčička (†2 měs.). Teď jim vypnou i studenou vodu. Tak žijí lidé v činžáku v ulici Karla Hynka Máchy v Jirkově na Chomutovsku.

Před 20 lety byty město prodalo. Když o ně nájemníci neměli zájem, mohli je získat i lidé, kteří tam nežili. Tak se k nim dostali spekulanti. Ti je teď pronajímají sociálně slabým. Inkasují od nich peníze, které z velké části hradí stát.

Dům spravuje sdružení vlastníků bytových jednotek a tomu spekulanti jako vlastníci některých bytů dluží. U ČEZu tím vznikl dluh za energie 330 tisíc korun a lidé z ostatních bytů už dluhy nemají z čeho dotovat. „Kdybych neplatil nájem, tak mě vystěhují už dávno. Dvanáct tisíc dávám majiteli bytu, sociálka mi z toho přispívá šest,“ řekl Lukáš Mirga. Neví, co dál, musí se odstěhovat... „Zeptejte se jeho, co s penězi dělá. Tamhle je majitel bytu,“ ukázal na auto se světle hnědou metalízou. Prošedivělý muž Robert Sejpka za jeho volantem při první otázce reportérky Aha! šlápl na plyn a ujel. Telefon nezvedl...


Přišla smrt
O teplou vodu a teplo lidé přišli minulé úterý. Ve čtvrtek v domě došlo k obrovskému neštěstí. V jednom z bytů zemřela dvouměsíční holčička. Má úmrtí dítěte souvislost s hrůznými podmínkami, v nichž lidé žijí? „Okolnosti smrti kojence vyšetřujeme. Jsme úplně na začátku,“ uvedla policejní mluvčí Marie Pivková.
Tento týden má dojít k odpojení studené vody. A děsivé je, že většina obyvatel domu je i bez elektřiny. Pozor, ta sice zaplacená je, ale rozvody jsou v tak dezolátním stavu, že do řady bytů »nedoteče«.

Po 60 letech utíká z domova
Jako Robinson na pustém ostrově si v domě, v němž bydlí šedesát let, připadá senior (80). „Bydlím tu od roku padesát osm. Chtěl jsem tu dožít. Jsem nakonec rád, že se budu stěhovat,“ řekl starý muž, který si přál zachovat anonymitu. Přízemní byt 1+2 si v dobré víře koupil od města zhruba před dvaceti lety. „O toho pána se postaráme a našli jsme mu byt. Ostatní se musí postarat sami,“ řekla místostarostka Jirkova Dana Jurštáková. Aha! vysvětlila, že situaci zavinili majitelé bytů. Z nájemného od lidí neplatili povinné platby. Vzhledem k tomu, že nejde o starousedlíky a nemají žádný smluvní vztah s městem, nemůže Jirkov pomoci.

Osud domu je nejistý
„Tento týden tam odpojí i studenou vodu. Na krizovém jednání budu navrhovat, aby se dům na dva roky zakonzervoval a pokusili bychom se s vlastníky bytů postupně umořovat dluh. Záleží na dohodě,“ řekl Miroslav Rozsypal, předseda sdružení vlastníků bytových jednotek. Připustil, že jednou z variant je i zbourání domu.

Majitele varovali
„K přerušení nebo odpojení se přistupuje vždy až jako v posledním případě, po opakovaném a prokazatelném upozornění odběratele. Naší snahou je vždy se dohodnout na řešení vzniklé situace,“ řekl Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy.



Přečtěte si
aveneta
19. 3. 2018 • 10:00

Tato část města je velmi problematická.... převažují zde lidé, kteří nepracují a jen berou dávky a množení jim přináší zajištění dávek. Sice není patrné proč ono mimčo zemřelo...ale pochybuji o tom, že jim rodiče poskytli standartní péči ve smyslu, že pracovali, platili všechny své platby na bydlení s tím spojené, to by byla vyjímka u této komunity....jo, přiznám že vyjímka tzv. potvrzuje pravidlo a pár jich existuje, ale smutně málo...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.