Vynález vědkyň Lucy Vojtové a Lenky Michlovské z Brna: Gelem zaútočí na nádor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vynález vědkyň Lucy Vojtové a Lenky Michlovské z Brna: Gelem zaútočí na nádor!

Výzkumnice Lucy Vojtová (vlevo) a Lenka Michlovská.
Výzkumnice Lucy Vojtová (vlevo) a Lenka Michlovská. (Foto pro Aha! – Igor Šefr, CEITEC)

Místo sádry zlomenou nohu lékaři jednoduše slepí? Hudba budoucnosti? Ne tak docela. Sympatické vědkyně Lucy Vojtová a Lenka Michlovská z Brna se podílely na vývoji hydrogelu, který může pomoci v řadě medicínských oborů.

»Chytrá mastička« může léčit i popáleniny a měla by přispět také k snesitelnějším chemoterapiím při léčení rakoviny. Tým Lucy Vojtové z brněnského Vysokého učení technického dokonce na svou unikátní látku získal evropský patent. „Testujeme jej při hojení popálenin, jako aditivum do kostních cementů nebo jen jako nosič pro uvolňování léčivých látek do těla přímo na daném místě, kam by byl aplikován,“ popsala Vojtová.

10 let práce
Převratný objev nebyl dílem náhody, ale tvrdé práce. Vojtová se svým týmem vyvinula gel po deseti letech výzkumů. Dobu jeho účinku je možné »nastavit« podle potřeby. „Během jeho životnosti se mohou postupně uvolňovat léčivé látky, například proteiny, které přispívají k hojení tkání. Gel může sloužit i k řízenému uvolňování chemoterapeutik pro léčbu rakovinového bujení,“ vysvětlila Vojtová.

Jako injekce
Viskózní roztok gelu lze do těla jednoduše dostat injekční stříkačkou, případně sprejem, nebo se dá jen lehce natřít. Při teplotě lidského těla 37 °C ztuhne. Lékaři jej mohou okamžitě stabilizovat modrým světlem, které znají pacienti třeba od zubařů.

Zázračný gel

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.