Leguán, kam se podíváš! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Leguán, kam se podíváš!

Zvířata jsou to ale spíš plachá a hbitá.
Zvířata jsou to ale spíš plachá a hbitá. (Foto Aha! – Václav Lang, Jan Jukl)

Na vesnicích mají na návsi slepice, centra velkých měst terorizují holubi, jinde narazíte na smečky toulavých psů. V mexickém Tulumu u pyramid zase na každém kroku potkáte leguána. Houfy tajemných ještěrů, když vyleze sluníčko, napočítáte jich desítky na pár krocích

Na ruinách zaniklého mayského města v karibském letovisku Tulum je jich fakt požehnaně. Prohlídka archeologického skvostu se tak rázem mění v objevování těchto krásných tvorů. Tu si hoví na skále, jindy zase běhají po louce a nejraději se vyhřívají na vrcholku pyramidy kněžích. „Koukej na ně, jsou snad všude,“ zní obvyklá reakce turistů, pro které jsou zmíněné mayské zříceniny jedním z hlavních lákadel poloostrova Yucatán.

Koukáte na chrámy a ještěrky by vaší pozornosti málem unikly. Nehybně posedávají v trávě, dokonale se maskují ve zdivu, v nízkých porostech keřů. Až když dráček s ostnatým hřbetem a velkým lalokem pod tlamou rozvážně kráčí přes cestu. Jde se nastavit slunci a upoutá vaši pozornost. Má dlouhé prsty s ještě delšími drápy, pomalu přivírá oči, vyčkává a vtom uškubne rudý květ divokého ibišku. Přežvykuje, kytka mizí v obrovské tlamě.

Dvoumetroví krasavci
Zvířata jsou to ale spíš plachá a hbitá. I když se v jednu chvíli nehybně sluní na rozpáleném kameni, ve vteřině se změní ve sprintery a zmobilizují své čtyři ještěří končetiny do zběsilého úprku napříč planinou s kamennými pozůstatky mayských staveb. V zajetí se přitom někdy nechají ochočit až tak, že je chovatelé venčí na vodítku jako psy.

Více si můžete přečíst v tištěném nedělním vydání deníku Aha!

 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.