Handicapovaný koumák si poradil sám: Z lega si postavil funkční protézu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Handicapovaný koumák si poradil sám: Z lega si postavil funkční protézu!

První ruce stavěl David v devíti letech. Nefungovaly.
První ruce stavěl David v devíti letech. Nefungovaly. (Repro YouTube, Lego, ara)

Obyčejné děti si z kostiček skládají hrady, auťáky, rakety nebo cokoliv, o čem prostě sní. David Aguilar (18) z Andorry ale v jednom ohledu není úplně obyčejný a sní o jiné věci – o ruce. Tak si ji z Lega postavil. A plně funkční!

Davidovi se kvůli Polandovu syndromu nevyvinula pravá končetina, chybí mu předloktí a ruka. Jistou funkci ovšem v pahýlu má, jako by měl prsty přímo na loketním kloubu. S něčím si takto poradí, jiné běžné věci má ale podstatně těžší – zavázat si tkaničky, nakrájet si maso… „Vždycky jsem s tím byl smířený, ale je to holt omezení,“ přiznává.  


Postižená ruka naštěstí fungovala dost na to, aby si odmala mohl hrát s Legem. „První protetickou paži jsem si postavil v devíti. Na začátku to ovšem měla být loď. Když s věkem přesedlal na pokročilejší Lego Technic s různými funkcemi, uvědomil si, že by se dala postavit protéza hýbací. Na poličce se mi prášilo na helikoptéru, jednou jsem se na ni zadíval a říkám si, proč z ní nepostavit paži s kloubem?“

Zvládne i kliky
Zafungovalo to dobře. Lego je sice hračka pro děti, nicméně plast má dostatečnou sílu, aby na protéze mohl dělat kliky. Ostatně jiní borci si pomohli podobně jako David a z kostiček si sestrojili náhrady chybějící nohy.
Loni si možnosti pořádně nastudoval a sestrojil protézu Model 2 – základem se stala modrá závodní stíhačka, která má i elektromotorek. „Ten slouží jako biceps,“ vysvětluje. Protéza má i funkční prsty (či spíš klepeta), ovládaná rybářským vlascem a schopná uchopovat věci.

Nadějný inženýr
Technické nadání hodlá David zužitkovat i profesně, zatím studuje na technické střední, rád by se pak stal návrhářem letadel. Ostatně dostal už čestné uznání od Mezinárodní univerzity Katalánska, jejíž nový obor biotechnologie kombinuje biologii s inženýrstvím za účelem zlepšování kvality života.

Na video s chlapcem a jeho funkční protézou z lega se můžete poídvat zde:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.