Přišel o nohy, nevzdal se... Miroslav Hrbek (53): Už mě prohlásili za mrtvého | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Přišel o nohy, nevzdal se... Miroslav Hrbek (53): Už mě prohlásili za mrtvého

Sledge hokej není pro slečinky, je to tvrdý boj.
Sledge hokej není pro slečinky, je to tvrdý boj. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, Facebook, ČTK, Reuters)

Přišel o nohy, ale o životní optimismus a lásku k hokeji ho nikdo nepřipraví. Miroslav Hrbek (53) z Chebu je nejstarším českým sledge hokejistou. Letos se stal dokonce vlajkonošem naší paralympijské výpravy na Hrách v korejském Pchjongčchangu.

Nohy Miroslavovi nevzala nemoc, před 21 lety o ně přišel na kolejích. „Krátil jsem si cestu domů. Zavrávoral jsem a upadl. V tu chvíli zrovna projížděl vlak. Naštěstí si z toho nic nepamatuju. Prý mi ale život zachránil jeden z policistů. Záchranáři mě už téměř prohlásili za mrtvého, ale prý jsem najednou vydal nějaký zvuk, a tak policista na ně zavolal, ať se vrátí a oživí,“ vzpomínal Miroslav. V tu dobu byl čerstvě rozvedený, žil na ubytovně...


Dvě lásky
Přes všechny rány osudu se nezlomil. Dva dny po nehodě laškoval se sestřičkami na ARO, nestěžoval si nenaříkal. „Tím si nijak nepomůžu,“ vyprávěl. Znovu se oženil a po zotavení se vrhl do sportování. Učaroval mu sledge hokej a díky němu procestoval celý svět. Tvrdě dře dodnes. S paralympijskou výpravou vyjel ve svém pro hokejistu požehnaném věku do Koreje, kde při zahajovacím ceremoniálu držel českou vlajku. „Byla to pro mě velká čest. Teď je ale čas myslet na hokej. Favoritem turnaje je USA, porazili nás 10:0, jsou výkonnostně úplně jinde než my,“ vysvětloval neúspěch s americkými mladíky.

O 5. místo
„Víc nás mrzí první zápas s domácími Korejci, ten jsme prohráli 2:3 v prodloužení a vlastně se rozplynul náš sen o postupu do semifinále a tím do bojů bojů o medaile. Výhra nad Japonskem v posledním zápase skupiny nás ale posunula do boje o páté místo,“ popsal první tři duely na paralympiádě. Následná výhra na Švédskem (4:3 po nájezdech) určila, že si to Češi rozdají o konečnou pátou příčku s Norskem. „Hrajeme již dnes (12.00 českého času), tak nám držte palce!“ vzkázal všem v Česku na Facebooku ze země omývané Žlutým a Japonským mořem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.