»Ornamentová babička« Anežka Kašpárková (†90) : Kapličky už maluje v nebi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

»Ornamentová babička« Anežka Kašpárková (†90) : Kapličky už maluje v nebi

Anežka Kašpárková malovala čtyři desetiletí ornamenty na starobylou kapličku v Louce.
Anežka Kašpárková malovala čtyři desetiletí ornamenty na starobylou kapličku v Louce. (Foto pro Aha! – Antonín Vrba)

Zemřela neobyčejná žena. Horňácká vesnička Louka na Hodonínsku se rozloučila s legendární malérečkou Anežkou Kašpárkovou (†90). »Ornamentová babička« proslavila vesnici po celém světě ojedinělými ručními malůvkami na historické kapličce z 18. století.

Symbol vesnice udržovala pečlivě se štětečkem v ruce bezmála čtyřicet let. „O šikovnosti babičky Kašpárkové psala světová média a nad jejími lidovými ornamenty žasli i akademičtí malíři,“ popsal místní písmák Antonín Vrba (59).

Zručná stařenka čarovala se štětci do vysokého věku. „Přede mnou malování prováděla nějaká Maňáková. A tak jsem to po ní tu štafetu převzala,“ vzpomínala před časem na svou učitelku. Kapličku malovala modrou barvou, na Slovácku oblíbeným ultramarínem. „Barva je velice drahá a kvalitní. Nátěr vydrží dva roky. Myslím, že by vydržela aj víc, kdyby památkáři dovolili udělat na kapličce pořádnou omítku,“ žehrávala na oko. Ornamenty vymýšlela sama
Ornamenty připomínající rozkvetlé květiny vytvářela Anežka Kašpárková podle své fantazie. „Tvořím, co mě napadne. Ale taková kvítka nerostou,“ smávala se. O tom, že vytváří umělecké dílo, nechtěla ani slyšet. „Jakápak já jsem umělkyně! Akorát mě to baví a chci pomáhat,“ říkávala stařenka.

Anežka Kašpárková malovala čtyři desetiletí ornamenty na starobylou kapličku v Louce.



Přečtěte si
jity
16. 3. 2018 • 10:06

Šikovná dáma, čest její památce.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.