Prokletá obec? V ohni zemřelo 6 dětí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Prokletá obec? V ohni zemřelo 6 dětí!

Uhořelí sourozenci.
Uhořelí sourozenci. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, HZS)

Tragédie, při níž uhořeli tři děti, dvě holčičky (†1, †9) a chlapeček (†4), oživila v obci na Znojemsku staré rány. Podobné neštěstí tam již zažili. A ne jediné... Rok 2018 se zařadí mezi smutné letopočty 1945 a 1950, kdy tam oheň vzal život nejmenším obyvatelům.  

Zápisy v obecní kronice jsou skoupé, lidská paměť však přetrvává. „Nejtragičtější událost, smrt dvou chlapců Šulákových, se vztahuje k létu 1945. Podrobnosti ale nevím, pamětníci už nežijí. Oba hoši mají pomník na místním hřbitově,“ řekl Aha! starosta Zdeněk Koukal. Adolf (†5) a Heřman (†4) zemřeli při požáru 2. srpna 1945. Neštěstí rodiny umocnilo úmrtí jejich sestry Andělky (†14) o pouhé tři měsíce dříve.

Na tragédii z roku 1950 si pamětníci vzpomínají. Tehdy v domku nedaleko od místa pondělního neštěstí našla smrt v ohni malá Růženka. „Její matka si odskočila, prý do obchodu. Růženka měla gumáčky, vyhrábla žhavé uhlíky z kamen a ty jí napadaly do těch botek. Uhořela, nedočkala se pomoci,“ popsal důchodce Pavel Komín. Ten se stal v roce 1972 očitým svědkem požáru v domě svého švagra, který založila trojice dětí od 3 do 7 let. „Podpálily barák. Naštěstí vyskákaly ven a schovaly se u babičky. Jinak jsme měli další mrtvá děcka,“ přemítá Komín.
Co říká na neštěstí, které se odehrálo v noci na pondělí v domku, který má z oken na dohled? „Nedovedu si to vysvětlit. Rodinu jsme znali od vidění, pozdravili jsme se na ulici. Maminku těch dětí jsem ale neznal, přistěhovala se později,“ říká starousedlík a dodává: „Říkám si, zda těch požárů a mrtvých děti u nás nebylo už moc. Doufám, že nejsme prokletá obec.“

Název obce, kde dům stojí, deník Aha! zná. Vzhledem k ochraně soukromí obětí jej nelze ze zákona zveřejnit.

Peklo vypuklo ve čtyři ráno
K ohnivému peklu byli hasiči přivoláni v pondělí před čtvrtou ráno. Plameny zlikvidovali po více než dvou hodinách. Požár kompletně zničil jednu místnost, ve které byly děti. Kouř a sálavé teplo poškodily další místnosti včetně chodby. Tři dospělí s výjimkou invalidní nejstarší obyvatelky domu byli při příjezdu hasičů venku. Dvě z dětí se záchranáři ještě pokoušeli resuscitovat, ale bez úspěchu. Příčinu požáru vyšetřovatelé zatím neurčili, může to trvat týdny až měsíce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.