Žena (†45) se utopila při bouřce! Je to už 19. oběť! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Žena (†45) se utopila při bouřce! Je to už 19. oběť!

Utonulých lidí přibývá, často přecení svoje síly.
Utonulých lidí přibývá, často přecení svoje síly. (: archiv)

PÍSEK – Lehkomyslnost stála život ženu (†45) z Novojičínska. Při bouřce se šla vykoupat a v rozbouřené řece utonula. Od června to byla už 19 oběť na českých řekách a rybnících. Letošní léto se tak do statistik zapíše černým písmem.

Lehkomyslnost stála život ženu (†45) z Novojičínska. Při bouřce se šla vykoupat a v rozbouřené řece utonula. Od června to byla už 19 oběť na českých řekách a rybnících. Letošní léto se tak do statistik zapíše černým písmem.

Žena byla před vstupem do řeky zřejmě posilněná alkoholem. „Neštěstí se stalo na soutoku Otavy a Lomnice. Žena se i přes velké vlnobití vydala plavat a to se jí stalo osudným. Asi sto metrů od břehu jí došly síly,“ sdělila Aha! písecká policejní mluvčí Hana Moltašová. Na místo dokonce přiletěl vrtulník záchranné služby, ovšem zbytečně. Ženu záchranáři vylovili, ale oživit se ji nepodařilo.

„Se začátkem prázdnin pomalu není dne, kdy by se někdo neutopil,“ zoufají si záchranáři. A nové případy to jen potvrzují. Předevčírem se v lomu v Opatovicích na Přerovsku utopil muž (25), když se po skoku ze skály už nevynořil. Potápěči ho nalezli po zhruba tříhodinovém pátrání 12 metrů pod hladinou.

Lékaři tvrdí, že plavci za tragédii často mohou sami. „Při skoku do neznámé vody, kdy je na dně nečekaně kámen či jiný výčnělek, si člověk může snadno zlomit páteř. Nebezpečný může být ale i mělký bazén,“ varuje Jiří Chrobok z neurochirurgického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Člověk může podle záchranářů zkolabovat i vlivem teplotního šoku, nebo jednoduše přecení své síly a dostane například křeč. „Rozhodně bychom neměli skákat rozpálení do vody, zapříčiní to víc než polovinu úmrtí,“ říká lékař Petr Král. Podle něj je lepší se postupně osmělovat a vyrovnávat tak teplotu vody a okolí.

Záchranáři se bojí, že díky vysokým teplotám a počasí lákajícím k vodě bude obětí utonutí přibývat. „Pokud to půjde stejným tempem jako doposud, bude na konci prázdnin padesát zbytečně mrtvých plavců,“ odhaduje Král.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.