Když potřebuje senior volat...Jaký telefon jim vybrat?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Když potřebuje senior volat...Jaký telefon jim vybrat?!

I když je mobil už pěknou řádku let běžnou elektronikou, některým - zvláště seniorům - stále dělá problémy jej správně ovládat
I když je mobil už pěknou řádku let běžnou elektronikou, některým - zvláště seniorům - stále dělá problémy jej správně ovládat (profimedia.cz)

Držet krok s dobou je ve stáří čím dál obtížnější. Mobilní telefon nebo tablet je dnes téměř nutnost a především ve vyšším věku může takový přístroj i zachránit život. Jenže ani velké obrazovky současných telefonů nejsou pro třesoucí se ruce a slábnoucí zrak žádnou výhodou. Poradíme, jak seniorům telefonování zpříjemnit.

Řada výrobců se na seniorské přístroje specializuje. Takové telefony mají nejčastěji jednodušší menu, větší klávesy a funkce jako nouzové tlačítko, umožňující jedním stlačením vytočit přednastavené číslo nebo přivolat pomoc. SOS tlačítko může například poslat SMS včetně současné polohy na zvolená čísla nebo rovnou zavolat na záchrannou službu. Některé modely začnou i vydávat hlasitý zvuk, který má za úkol upozornit okolí. Pak existují ještě aplikace, které ze superchytrého telefonu udělají takový, který ovládnou i rodiče či prarodiče.

Co má aparát mít

Velká obrazovka pro lepší orientaci a čitelnost.

Velké klávesy jsou nutností pro osoby se sníženou koordinací a zrakovým vnímáním.

Vyšší hlasitost je důležitá pro nedoslýchavé seniory.

Jednodušší ovládání, žádná složitá zobrazení či funkce.

Vyšší výdrž baterie, aby telefon nenechal nikoho ve štychu.

Dobíjecí kolébku nebo bezdrátové dobíjení je srozumitelnější než metry kabelů.

Odolnost je dobrá, když telefon vypadne z ruky.

Přístroje a aplikace

Doro 8040

Nový telefon pro seniory švédského výrobce má stejné schopnosti i vzhled jako moderní chytré telefony. Kromě toho ale nabízí jednoduché menu, SOS tlačítko, velké klávesy na obrazovce a další funkce. Nastavit ho seniorovi můžete na dálku pomocí speciální aplikace. Nabíjí se v kolébce, takže nemusí připojovat titěrný konektor pro nabíjení. Má zvýšenou hlasitost i čistotu zvuku a je kompatibilní s naslouchátky.

Aligator A431 Senior

Český telefon klasické konstrukce má velké, dobře čitelné klávesy a velký displej. Nabíjí se v nabíjecí stanici s praktickým oboustranným konektorem a vydrží nabitý až 10 dní. SOS tlačítko posílá na předem zvolené číslo polohu telefonu a tu si můžete vyžádat i pomocí SMS.

Koala Phone Launcher

Česká aplikace navržená ve spolupráci s ČVUT změní jakýkoliv chytrý telefon v seniorský. Místo složitého operačního systému se zobrazuje jen jednoduché menu, do kterého telefon rovnou nastartuje. Najdete v něm velké klávesy, velké fotografie kontaktů, svítilnu, SOS tlačítko a řadu dalších funkcí. Největší výhodou je možnost ovládání telefonu hlasem, včetně diktování či čtení SMS.

Oscar senior

S touto aplikací, vyvinutou českými vývojáři v Campusu Varšava, usnadníte seniorům používání jakéhokoliv tabletu. Díky jednoduchému prostředí mohou snadno telefonovat díky videohovorům, sdílet fotografie a zprávy s rodinou, objevovat internet. Přístroj navíc můžete nastavit pomocí svého mobilního telefonu na dálku a své babičce nebo dědečkovi se vším pomoci.

Přečtěte si
ivannavratil386
9. 5. 2018 • 19:55

Super článek. Moje matka byla dlouhá léta zvyklá na svoji starou Nokii. Ta se jí ale bohužel před časem rozbila. Snažili jsme se pro ni najít něco s podobně přehledným a jednoduchým ovládáním a nakonec jsme zvolili tohoto Aligatora: https://www.expert.cz/aligator-a321-senior-cerny/ Chvíli jí sice trvalo, než si na něj zvykla, ale nakonec je spokojená. Hlavní je, že to má velká čísla a písmena.

xcarodejka
3. 4. 2018 • 17:27

Nový telefon mě tak otravoval život, že jsem ho darovala. Není nad staré telefony a svoje má i psací stroj. Jeden takový jsem mívala byl lehounky a sotva slyšitelný. Stýská se mně.Někdy si říkám, "chudáci" ti mladí, ale oni to nevědí,nešvědí že jsou obětí techniky. Taky už asi netuší,jak má vypadat kvalitní strava a kupují plesnivou zeleninu a výrobky plné chemie.Vše pro bchodníky, jelikož ji jde vše na ruku. Vše se uplatí. A co zdraví? Smutné zjištění, až se bude v ordinacích platit podruhé / částečně to už takto běží/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.