Vlčice Beret pláchla ze zoo, ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vlčice Beret pláchla ze zoo, ale...

Samice Beret (7) vlka iberského
Samice Beret (7) vlka iberského (Foto ara)

Samice Beret (7) vlka iberského šokovala chovatele jihlavské zoo. Pláchla ze svého výběhu, ale po pár hodinách se téměř dobrovolně vrátila zpět. Svoboda ji nenadchla.

„Na útěku překonala více než 2,5 metru vysoký plot zakončený nahoře elektrickým ohradníkem a podlezla ještě další oplocení zahrady. Vlk dokáže za noc urazit i 80 kilometrů. Domnívali jsme se, že ji budeme hledat někde v Rakousku,“ řekl Aha! zoolog Jan Vašák.
Ze španělské Barcelony dorazila Beret do Jihlavy loni na podzim, aby vytvořila pár s o rok mladším samcem Sanchem. Obě zvířata se k sobě chovala ukázkově až do doby, kdy vlčice dostala nápad zmizet.

Samice Beret (7) vlka iberského

„Nikdo z nás nechtěl věřit tomu, když se večer ozval náhodný chodec s tím, že vlčice je jen pár ulic od naší zahrady,“ vyprávěl Vašák. Jeho kolegu prý šelma následně k sobě nechala přiblížit na tak krátkou vzdálenost, že ji foukačkou, vpravil do těla uspávací látku. „Jen co se probrala, tak vděčně vítala ošetřovatele, který jí nesl potravu. Ona by asi nedokázala přežít na svobodě,“ dodal Vašák.

Chovatel

Přečtěte si
mrkevmrkev
13. 3. 2018 • 09:04

Ona by dokázala, kdyby se mohla pohybovat v původním prostředí, v lesích, pláních plných drobné zvěře a ptactva k obživě. Co by si tak mohla ulovit v našich parcích, ulicích ale i lesích, kde horko těžko na něco k snědku narazíme. Člověk se roztahuje po celé planetě a vytlačuje zvěř z původních teritorií.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.