Snůška v pražské zoo : Volavky už vyseděly mladé | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Snůška v pražské zoo : Volavky už vyseděly mladé

Spokojená rodinka pohromadě.
Spokojená rodinka pohromadě. (Foto Zoo Praha – Petr Hamerník)

A je to tady. Volavky popelavé, které žijí volně v pražské zoo, už nesedí na vejcích. I v nedávných tuhých mrazech je dokázaly zahřívat tak dobře, že z hnízd už vystrkují hladové krky mláďata.

Ještě před dvěma týdny byli ptačí rodiče vidět, jak se střídají na hnízdě a pečují o letošní snůšku. Teď už mají starost, jak potomkům nanosit dostatek ryb. Krmí je ze zobáku zhruba každé dvě hodiny. Pro potravu létají i 30 km daleko.


Chrání se

Mláďata zůstanou v hnízdě až sedm týdnů. V době péče o mladé si jindy samotářské volavky užívají »společenského« života. Hnízděním v koloniích si totiž zajišťují ochranu před nepřáteli. Až potomci, kterým trvá zhruba měsíc, než se opeří, vyrazí do světa, pár se opět rozdělí a každý si poletí svou vlastní cestou.

Zase za rok
Za rok se pár nejspíš zase na stejném stromě sejde. „Mají vazbu na hnízdo. První přiletí samec, o něco později samička. Pokud ale například onemocní nebo zahyne, může se stát, že se k samci přidá jiná,“ vysvětluje ornitoložka Věra Přibylová.
 
Staví oba
Hnízdo z větví obvykle vystlané trávou si volavky budují v korunách vysokých stromů. Mívá v průměru téměř půl metru. Základ začíná stavět samec. Ten vybere místo a nabízí ho samici. Když se jí líbí, snáší pak materiál a ona ho již dál sama rovná. Když místo odmítne, hledá samec nové, které jí opět nabídne.

Kořist harpunují
Při lovu nejčateji ryb mají volavky vlastní taktiku. Ve vodě i na souši vydrží stát bez hnutí a čekají, až se kořist sama dostatečně přiblíží, pak ji rychlým škubnutím krku doslova harpunují. Umí použít i návnadu. Drobné obratlovce někdy lákají na například na hmyz, který drží v zobáku. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.