Výbuch a požár v Unipetrolu: Zaměstnanci způsobili škodu 13,4 miliardy…firma je brání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Výbuch a požár v Unipetrolu: Zaměstnanci způsobili škodu 13,4 miliardy…firma je brání

Po výbuchu v Unipetrolu.
Po výbuchu v Unipetrolu.  (Foto Aha! – Jana Ulrichová a HZS ÚK)

Za škodu 13,4 miliardy včera stanuli před soudem dva pracovníci Jan D. a Václav M. litvínovského Unipetrolu. Měli ji způsobit tím, že nezabránili největší havárii v chemickém průmyslu v Česku za posledních 20 let. Vinu odmítají. Brání je dokonce i jejich zaměstnavatel. 

K výbuchu a mohutnému požáru na propylenové jednotce došlo 13. srpna 2015. Vedení chemičky uvedlo, že vše zavinil pojistný ventil, na němž došlo k závadě. Odpovědnost za havárii podle nich nenesou zaměstnanci, po obžalovaných nechtějí ani náhradu škody. Státní zástupce to ale vidí jinak. Podle něj mohli oba zabránit výbuchu oblaku propylenu, kdyby včas spustili vodní a parní clony. Navrhuje jim osm let vězení.

Oblak 15 m nad zemí

U soudu vypovídal pouze Jan D., který v chemičce pracuje 21 let a v době havárie byl jednotku odpovědný. „Něco takového jsem za svou kariéru nespatřil,“ řekl o havárii. Vinen se necítí. „Jsem si stoprocentně jistý, že vše jsem udělal správně, abych následky zmírnil,“ prohlásil. Podle něj by bylo spuštění clon neefektivní. „Dosahují jen do výšky pět metrů, únik byl přitom o deset metrů výše,“ uvedl. Dodal, že v tu chvíli neměli ani dostatek páry. „Na zásah bychom jí potřebovali 80 tun, měli jsme ale jen 45 tun,“ řekl. Druhý obžalovaný Václav M. nevypovídal, s argumenty kolegy se ztotožnil.

Víte, že…

…kvůli havárii muselo být evakuováno 3000 lidí? Na místě zasahovalo na 500 hasičů.

…chemička musela odstavit provoz, kde se zpracovává ropa?

Platí pojišťovna

Škody byly vyčísleny na 13,4 miliardy korun. Přibližně čtyři miliony stály opravy zařízení, zbytek je ušlý zisk kvůli výpadku výroby. Větší část sumy už pojišťovny firmě uhradily.

V roce 1974 umírali lidé

K podobné havárii, ovšem s mnohem tragičtějšími následky, došlo v chemických závodech u Litvínova v roce 1974. Při tehdejší explozi a následném požáru zemřelo 17 lidí. Tlaková vlna srovnala část areálu se zemí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.