Dnes je Den mražených potravin: Dejte jídlo k ledu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dnes je Den mražených potravin: Dejte jídlo k ledu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Mráz nás sice v poslední době pěkně potrápil, bez něj si ale nedokážeme svůj život představit. Nebo snad žijete bez mrazničky? Mražení je jedním z nejšetrnějších způsobů uchovávání potravin a když víte, jak na to, můžete mít »čerstvé« bylinky, zeleninu nebo třeba pečivo po celý rok. 

Chléb do foroty

Nakrájejte chléb na krajíce a ty zabalte do alobalu a dejte zmrznout. Chléb lze skladovat až 6 měsíců. Rozmrazujte buď volně, nebo můžete použít mikrovlnnou troubu, případně opékač topinek. Pak jej ale spotřebujte co nejdříve.

Víno na vaření

Zbylo vám z večerního popíjení víno? Nalijte ho do tvořítka na led a zamrazte. Zmrazené víno skvěle upotřebíte při vaření.

Ovocné dřeně ke svačině

Ovoce rozmixujte a trochu přislaďte, nalijte do menších nádobek. Jsou ideální v zimě jako rychlá svačinka nebo osvěžující zmrzlina.

Ořechy bez molů

Do ořechů se při skladování často pustí potravinoví moli. Pokud je chcete uchránit, mražení je spolehlivý způsob. Mrazí se vyloupané plody. Stejně můžete zamrazit i sušené ovoce.

Houby chuť neztratí

Ideálně je chvilku povařte a vychladlé vložte do mikrotenového sáčku a zmrazte. Po rozmražení musíte spotřebovat celou dávku.

Přežije i cuketa

Máte nadbytek cuket? I ty můžete zamrazit. Oloupejte slupku, překrojte cuketu na polovinu a odstraňte jadérka. Pak zmrazte.

Bobulové ovoce vždy suché

Pokud se chcete vyvarovat namrzlých hrudek, mrazte jahody, maliny, rybíz, ostružiny, borůvky atd. dobře umyté a osušené.

Mráz svědčí špenátu

Ze zeleniny se nejlépe mrazí špenát natrhaný na kousky v mělké nádobě. Podobně můžete zamrazit i medvědí česnek, loupaný hrášek, fazole nebo krájenou polévkovou zeleninu. Z bylinek se mrazí větvičky kopru, petrželové a celerové natě, libeček a bazalka.

Pět zásad pro mrazení potravin

1. K zmražení se hodí jen čerstvé potraviny.

2. Do mrazáku dávejte potraviny, když vychladnou, maximálně v pokojové teplotě.

3. Aromatické potraviny dobře zabalte.

4. Mražené potraviny už po rozmrazení znova nemrazte.

5. Mrazte rychle, rozmrazujte pomalu v chladničce (teplotní šok může ubrat na chuti).

Pozor, mráz není věčný

V mrazáku vám potraviny vydrží déle, ovšem nikdy ne věčně. Jak dlouhá doba je pro potraviny vhodná?

*syrové maso – 4 až 12 měsíců

*vařené maso – 2 až 4 měsíce

*zelenina a ovoce – 8 až 12 měsíců

*polévky a omáčky – 2 až 3 měsíce

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.