Přijde Česko o čínské miliardy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Přijde Česko o čínské miliardy?

Krteček a panda
Krteček a panda (Foto Aha! – Martin Sekanina, ČTK, ara)

Bylo to velké sblížení, když se čínská panda skamarádila s českým krtečkem. Jenže... Teď má panda má problém. Čínskou společnost CEFC, která v Česku mohutně investovala, zřejmě převzala státní investiční agentura. Hrozí tak, že by mohla firma odejít z Česka i se svými miliardami.

Kolem převzetí CEFC vládní investiční agenturou Šanghaj Kuo-šeng je spousta nejasností. Společnost totiž podle jejího mluvčího nikdo o žádných krocích neinformoval, a tak ve vedení zůstávají současní šéfové.  Pochybnosti se snažil rozptýlit i místopředseda evropské části firmy exministr Jaroslav Tvrdík (49, ČSSD). „Můžeme kategoricky vyloučit, že by tato společnost převzala kontrolu nad společností CEFC China. Firmu řídí pravoplatně zvolené orgány společnosti,“ uvedl.


Problém má ale podle čínských médií i šéf CEFC Jie Ťien-ming. Ten měl být zadržen a vyšetřován pro podezření z hospodářské kriminality. Příkaz měl vyjít přímo od čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (64). Podnikatel je navíc poradcem české hlavy státu Miloše Zemana (73).

Společnost CEFC působí v Česku od roku 2015 a má podíl například ve fotbalové Slavii nebo pivovaru Lobkowicz. Celková aktiva mají hodnotu kolem 40 miliard korun. Ekonomové však uklidňují – pokud by čínská státní agentura podíly v českých firmách prodávala, jistě by se vzápětí našel nový majitel. „V případě rychlého obchodu by to znamenalo zajímavou cenu pro kupce. A ten by se měl najít,“ potvrzuje i ekonom Lukáš Kovanda.

Na video s Milošem Zemanem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.