Po skalách »běhají« už dvě hodiny po narození: Kozorožci se přisávají kopýtky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Po skalách »běhají« už dvě hodiny po narození: Kozorožci se přisávají kopýtky

Kdo je pevnější v »kramflecích«?
Kdo je pevnější v »kramflecích«? (Foto Aha! – Karel Kopáč, scom)

Neuvěřitelné akrobatické kousky předvádějí v těchto dnech v pražské zoo kozorožci kavkazští. Příroda je ke šplhání po strmých skalách a balancování na úzkých kládách dokonale vybavila. Mráz nemráz, na kámen se dokážou přisát.

Skalní srázy nejsou žádný problém. I mláďata, sotva se postaví na nohy, tedy asi dvě hodiny po narození, jsou schopna následovat matku. Pohyb po hladkém kamenitém podkladu umožňují kozorožcům přizpůsobená kopýtka. Jejich okraj je ostrý, ale mírně pružný a chodidlo je prohloubené.

„Při došlápnutí vznikne podtlak a vnitřní měkká část kopyta přitom přilne k povrchu skály,“ odhaluje tajemství kozorožců zooložka Romana Anděrová. A tak tito kopytníci na rozdíl od jiných nemigrují za potravou do dálek, ale tisíce metrů nahoru a dolu.

Zatímco v zimě obývají v hornatých krajinách Kavkazu nadmořské výšky 800 až 1000 metrů, jelikož tam v této době nacházejí více potravy, v létě vyšplhají až 4500 metrů blíž k nebi. Sílu a vitalitu čerpají z trávy, bylinek, zakrslých dřevin, mechů a lišejníků.

Víte, že...

...kozorožci kavkazští se jinde v přírodě, než na Kavkaze nevyskytují? Ve volné přírodě jich odhadem žije 5000 až 6000 kusů?

...pražská zoo je chová prakticky nepřetržitě od roku 1976?

...kozorožci mají tělo dlouhé 130 až 140 cm, v kohoutku jsou vysocí 60 až 85 cm a váží 50 až 120 kg? Délka ocasu je 12 až 15 cm.

...samice po 150 až 160 dnech březosti rodí jedno až dvě mláďata?

Vždy ve střehu

Tito sudokopytníci jsou velmi ostražití. V bedlivém sledování okolí jim pomáhají jejich zorničky, které se podobají vodorovné štěrbině a zajišťují tak široké zorné pole. Jejich přirozenými predátory jsou vlci a rysové. Mnohem více je ale ohrožuje nelegální lov.

Rohy nejsou paráda

Kozorožci nemají rohy pro parádu. Lákají jimi samice a upevňují si společenské postavení ve skupině. Velikost rohů, u samců bývají dlouhé až 75 cm, je známkou síly a zdatnosti jedince. Ani výrazné vroubkování není samoúčelné. Při soubojích se samci vztyčí proti sobě, pak se prudce vrhnou dopředu a třesknou o sebe rohy, kterými se přetlačují. Vruby přitom zabraňují tomu, aby rohy po sobě sklouzly.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.