V Ostravě se narodil daman pralesní: Poprvé na světě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

V Ostravě se narodil daman pralesní: Poprvé na světě!

Mládě damana přišlo v zoo na svět 18. února.
Mládě damana přišlo v zoo na svět 18. února. (Foto Zoo Ostrava)

Světový úspěch si připsala zoo v Ostravě, narodilo se tam mládě damana pralesního. V lidské péči se dosud nikde tito příbuzní slonů nerozmnožili!

Damany pralesní začala zahrada chovat na podzim 2016, kdy z volné přírody dovezla dva samce a dvě samice. „Mladší pár byl umístěn v zázemí, starší v Pavilonu evoluce. U staršího páru bylo na konci roku 2016 pozorováno páření, k velkému překvapení ale porodila samička z páru v zázemí,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Pár damanů s mládětem.

Damani pralesní jsou málo známí. „Víme o nich, že se vyskytují v lesích západní Afriky a že ve větvích obratně běhají a skáčou. Pro hlasitou komunikaci si vysloužili přezdívku »duchové lesa«. Žijí samotářsky, pouze samice bývá viděna s jedním až dvěma mláďaty,“ popsala Nováková.

Víte, že...

...v poměru ke svým rodičům je mládě po narození dost velké? Je osrstěné a dobře vyvinuté, vidí a velmi aktivně se pohybuje.
...příbuznost damanů se slony je potvrzena společnými znaky na kostře a v DNA? Na planetě se objevili před 40 miliony let a bývali mnohem větší, hmotnost měli podobnou s koněm.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.