Špatně se vám dýchá? Pozor na alergeny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Špatně se vám dýchá? Pozor na alergeny!

Pozor na alergeny!
Pozor na alergeny! (Foto scom, Dyson)

Alergeny na své oběti nečíhají pouze venku a na jaře. Náš domov je jimi prosycen celoročně. Co způsobuje znečištění vzduchu v domácnosti, jaké jsou jeho skryté hrozby a jak se s nimi vypořádat?

Bez záclon a koberců

Odstraňte z bytu záclony, závěsy a koberce, v nichž se nejvíce usazuje prach a v něm roztoči. Nebude to jednoduché loučení, ale pokud jste alergik, štědrou odměnou vám budou dny a noci bez rýmy. A za to to stojí!

Zatočte s plísněmi

Plísním se nejlépe daří koupelnách, kuchyních a suterénech. Jejich výtrusy se vznášejí ve vzduchu a vyvolávají různé příznaky alergií doprovázené často infekcemi dutin a podrážděním kůže. Opravte si spáry a drobné otvory v podlahách či nábytku, zapněte ventilátory, v inkriminovaných částech bytu řádně větrejte. Pokud už plísně máte, použijte proti nim přírodní fungicidy, jako jsou olej z čajovníku nebo ocet, které zamezují i jejich opětovnému vzniku.

Zatočte s roztoči v posteli

Ložní prádlo a matrace jsou oblíbeným rejdištěm a živnou půdou roztočů. Věděli jste, že v jedné matraci žije mezi sty tisíci a deseti miliony těchto »broučků«? Ložní prádlo perte jednou za dva týdny na 60 stupňů – při této teplotě se roztoči zahubí. Přidejte pár kapek eukalyptového oleje, ten pomůže roztoče zlikvidovat.

Na prach olejíčkem

Prach ze všech povrchů stírejte jednou až dvakrát týdně vlhkým hadříkem. Praktickou vychytávkou je sprej z tea tree oilu. Ten díky svým antibakteriálním, antivirovým a antifungálním účinkům eliminuje nejen prachové roztoče, ale i bakterie, viry a houby vyvolávající alergie. Smíchejte dva hrnky destilované vody se dvěma lžičkami olejíčku a roztok uzavřete do tmavé lahve. Používejte jej pravidelně proti prachu nebo na stříkání čalounění a koberců.

Luxujte chytře

„Průměrný koberec může obsahovat až 1000 roztočů na jeden čtvereční metr. Ti se živí odumřelými kožními buňkami a během svého tříměsíčního života mohou vyprodukovat až 2000 trusových částic, které vyvolávají alergické reakce,“ říká Toby Saville, mikrobiolog společnosti Dyson. Proto luxujte alespoň 2x týdně a soustřeďte se na místa, kde se usazuje nejvíce prachu. Vhodné je investovat do kvalitního vysavače s HEPA filtrem, který zachytí drobné částice a nevrací je zpět do okolního prostředí.

 

Alergie na zvířata? Sprcha pomůže!

Dnes už je vyvrácen názor, že alergenem je přímo zvířecí srst. Na vině jsou bílkovinné molekuly obsažené ve slinách, ve výměšcích mazových žláz či v moči, které se právě v srsti shromažďují. Vdechnutí těchto částeček se projevuje pálením očí, rýmou, ekzémem či astmatickými potížemi. Alergenů se pochopitelně zbavíme, pokud se zvířete zbavíte, ale to je pro mnohé nepřípustné. Co tedy dělat?

• Zvíře pravidelně koupejte

• Zamezte mu přístupu do ložnice či do místností s kobercem

• Perte často jeho pelíšek

• Větrejte a často luxujte

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.