Válka o jelena Standu: Místo smrti život na zámku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Válka o jelena Standu: Místo smrti život na zámku?

Lidí se nebojí, málem za to zaplatil životem.
Lidí se nebojí, málem za to zaplatil životem. (Foto Facebook)

Nejpopulárnější paroháč Česka bude žít v Lánech. Utracení jelena Standy z obory na Kvildě už nehrozí. Nový domov v zámecké oboře mu osobně vyjednal ministr životního prostředí Richard Brabec (51, ANO).

„Poté, co se Standa stal mediální hvězdou, jsme nepředpokládali, že by ho někdo nechtěl. Toto je ale ideální řešení,“ řekl Aha! mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák. Na stěhování si šestiletý desaterák ale počká zhruba do dubna. „Převoz se uskuteční do dvou měsíců. Záleží na tom, kdy jelen shodí parohy. Kvůli objemnosti bude jeho transport bez nich jednodušší i bezpečnější,“ objasnil Dvořák. V Lánech by měl Standa pobývat v pozorovací obůrce, ke které chodí vysokou zvěř pozorovat i děti. „Pro návštěvníky bude dobré i to, jak je ochočený. Takže to, co bylo na Kvildě na škodu, bude v oboře lákadlem,“ řekl ministr idnes.cz.

Až do transportu zůstane Standa na Kvildě se svým stádem. Veřejnost se do proto do tamní jelení obůrky nepodívá zřejmě dříve než v květnu. „Nechceme jelena stresovat tím, že bychom ho na měsíc přesouvali mimo dosah návštěvníků a pak znovu do Lán,“ dodal Dvořák. Standova ozdoba zůstane na památku v návštěvnickém centru na Kvildě.

Obora bezpečnější

Do opětovného otevření jelení obůrky upraví správa parku podmínky pro pohyb lidí v ní tak, aby se snížila rizika napadení. Ke dvěma z tamních pozorovatelen povedou jen oplocené přístupy. Po nich budou moci návštěvníci chodit samostatně. Ke třetí uprostřed bude pořádat jen komentované vycházky s doprovodem.

Co se stalo

Standa zvyklý od lidí na pamlsky a hlazení drcnul parohy do jednoho z návštěvníků a porazil ho do závěje. Pak se otočil a utekl. Incicdent se stal počátkem února. Muž vyvázl z kontaktu s ním s pohmožděninami. Kvůli tomu měl být jelen jako nebezpečný utracen. Petice na jeho záchranu podepsalo přes dvanáct tisíc lidí.

Víte, že…

...Standa váží 150 kg a má výšku asi 150 cm v kohoutku?

Přečtěte si
-bello-
24. 2. 2018 • 13:06

Díky za Standu

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.