Senioři, volejte SOS! Při pocitech úzkosti, úrazu nebo týrání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Senioři, volejte SOS! Při pocitech úzkosti, úrazu nebo týrání

 (Shutterstock)

Ne každý ze starších lidí má to štěstí, že žije se svými blízkými, kteří jsou mu 24 hodin denně k dispozici, pokud by se dostal do úzkých. A i takoví lidé mohou občas zažívat nepřekonatelné pocity smutku, ba dokonce ohrožení, ne vždy jsou blízcí milující lidé. A ti, kteří žijí sami – kdo jim pomůže, když se něco děje…? Dnes mají obě skupiny možnost přivolat okamžitou pomoc, a to nejen při pocitech úzkosti, ale také třeba tehdy, jsou-li obětí domácího násilí. A nejsou to jen tradiční tísňové linky 158, 155, 150, případně 112, existují i speciální linky pro seniory a nabízejí se i další možnosti.

LINKA SENIORŮ

800 200 007

V provozu denně 8 až 20 h ZDARMA

Na bezplatnou Linku seniorů můžete v uvedené časy volat ve všední dny a o vánočních svátcích. Je určena zejména pro seniory a osoby o seniory pečující, ale také pro osoby v krizi. V provozu je i internetová poradna na adrese: linkasenioru@elpida.cz. Tato linka je určena pro pomoc v různých krizových situacích, mj. pro případ různých forem násilí – nejen fyzického.

SENIOR TELEFON

800 157 157

V provozu nonstop ZDARMA

Pro radu a pomoc při pocitech opuštěnosti nebo třeba jen ve chvíli, kdy byste si rádi s někým popovídali, nebo v situaci, kdy se po smrti partnera cítíte sami a nemáte chuť do života, ale samozřejmě také ve chvílích, kdy se cítíte někým omezováni nebo zneužíváni, můžete volat na Senior telefon Život 90, a to 24 hodin denně a zdarma. Kontaktovat můžete pracovníky služby i e-mailem na adrese seniortelefon@zivot90.cz. Jedná se o sociální službu telefonické krizové pomoci registrovanou Ministerstvem práce a sociálních věcí, která poskytuje nepřetržitou bezplatnou telefonickou krizovou pomoc seniorům.

TÍSŇOVÉ TLAČÍTKO

V provozu nonstop

Pravidelný měsíční poplatek

Moderní doba nabízí seniorům také možnost nosit u sebe nepřetržitě tísňové tlačítko – obvykle v podobě náramku nebo třeba přívěsku. Po jeho stisknutí je nositel ihned spojen s dispečinkem, na němž je odborný personál připraven pomoci. Je ideálním řešením pro osoby s vysokým rizikem ohrožení zdraví nebo života, neboť v případě náhlého zhoršení zdravotního stavu lze stisknutím tohoto tlačítka přivolat neodkladnou odbornou pomoc. Nositele může také dispečink pravidelně telefonicky kontrolovat. Tísňové tlačítko je nutné koupit a podle míry poskytovaných služeb se za napojení na dispečink platí pravidelný měsíční poplatek v řádech několika stokorun.

MOBIL JAKO ZACHRÁNCE

Funkce mobilního telefonu

SOS tlačítko může být i součástí mobilního telefonu a lze pod ním ukrýt vybraná telefonní čísla. Na tyto kontakty po stisknutí SOS tlačítka telefon odešle automaticky zprávu. Zároveň tato čísla začne vytáčet a vytáčí postupně do chvíle, než volané číslo hovor přijme. V tu chvíli telefon automaticky zapne hlasité hands-free (pro případ, že by osoba, která na telefonu funkci aktivovala, nemohla třeba při úrazu držet přístroj u ucha). Zároveň s tím telefon odešle SMS s informacemi o své poloze.

NENECHTE SI TO LÍBIT!

O pomoc nemusíte volat jen v případě, že spadnete ze schodů nebo u vás začne hořet. Nejsou bohužel výjimečné ani případy psychického násilí na starších lidech, k němuž se zpravidla postupně přidávají další formy útlaku, a to nejen násilí fyzické, ale i ekonomické (finanční závislost), emocionální (např. citové vydírání) nebo sociální (cílem je oběť izolovat).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.