Truhlář Petr Falta (45) zmizel s 96 miliony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Truhlář Petr Falta (45) zmizel s 96 miliony!

Takto změnil vizáž v Brazílii. Jak vypadá teď, nikdo neví.
Takto změnil vizáž v Brazílii. Jak vypadá teď, nikdo neví. ( Foto ara)

Už šest let se nedaří najít uprchlého truhláře Petra Faltu (45) z Náchodska. Toho by v base rádo vidělo 34 Čechů, které obral o 96 milionů, a také Brazilci. Ti ho ve své zemi sice zadrželi a muž tam dostal 16 let za jiné prohřešky, jenže z vězení se dostal ven. Naposledy byl viděn v Africe.

Nadále trvající pátrání po Faltovi potvrdil královéhradecký krajský soudce, který muže loni v dubnu za rozsáhlý podvod poslal v jeho nepřítomnosti na 7,5 roku za mříže. Včera ale případ 34 okradených lidí znovu otevřel. Rozsudek totiž zrušil vrchní soud po odvolání jedné z obětí a výhradách Faltova obhájce, který s uprchlým také není v kontaktu a neví, kde je.  „Trest byl podle něj nepřiměřeně přísný vzhledem k tomu, že šlo o první odsouzení,“ informoval o důvodu odvolání soudce.


Vrchní soud navíc došel k závěru, že v některých případech nebyla řádně prokázána výše škody. Už dnes soudce zřejmě vynese svůj nový ortel. V úvahu přichází potvrzení původního trestu, případně zmírnění rozsudku. Zda si ho Falta ale vůbec někdy odpyká, je ve hvězdách.


Sliboval zhodnocení peněz
Podle žaloby Falta vylákal od 34 lidí 96 milionů například na nákup materiálu, strojů, lesních pozemků či dřevostaveb pod slibem zhodnocení půjček. V roce 2012 pak řekl manželce, s níž má syna, že odjíždí na služební cestu, ale ve skutečnosti odletěl s milenkou do Brazílie.
Petr Falta a jeho milenka.

Pohřešovaný a pak podezřelý
Když se Falta nevrátil domů, jeho rodina to oznámila policii, která po něm nejprve pátrala jako po pohřešovaném. Po zjištění, že utekl do Brazílie kvůli dluhům, muže začal hledat Interpol jako podezřelého podvodníka.


Zatkli ho a pustili v Brazílii
V Brazílii zatkli tamní policisté Faltu a jeho přítelkyni při silniční kontrole poté, co jim neseděla jeho nedokonalá portugalština s doklady, na kterých se vydával za rodilého Brazilce. Soud mu pak vyměřil 16 let za falšování dokladů, úplatkářství a zločinné spolčení. Brzy ho ale z vězení pustili na svobodu. Údajně kvůli administrativní chybě. „Přesně se to neví. Zřejmě byl propuštěn do domácího vězení a měl se hlásit, což nedělal,“ řekl dříve Faltův obhájce.

Takto o odsouzení informovala brazilská média.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.