Čeká nás nejmrazivější víkend! Jak ho přežít ve zdraví? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čeká nás nejmrazivější víkend! Jak ho přežít ve zdraví?

Ledové květy vypadají krásně, ale lepší pro vaši peněženku je, když se vám na okně nedělají.
Ledové květy vypadají krásně, ale lepší pro vaši peněženku je, když se vám na okně nedělají. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Marek Slabý, Roman Szpuk)

Mírná lednová zima s vlhkým a »teplým« západním prouděním je minulostí. Teď fouká ze Sibiře! I v nížinách může být v neděli v noci -17 stupňů. V noci z pondělí na úterý by mohlo být dokonce ještě o tři stupně méně.

Chladný a suchý vzduch ze severovýchodu postupně srazí teploty hluboko pod bod mrazu. Čeká nás zřejmě nejchladnější noc letošního roku. I nejvyšší denní teploty místy nevystoupají výš než k sedmi stupňům pod nulou. Mírně oteplovat by se mělo začít zhruba v polovině nového týdně. „Od úterý počasí u nás začne od jihu postupně ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu nad Středomořím,“ předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. Extrémní mrazy tak ve středu sice skončí, ale nad nulu se rtuť teploměru přes den ani tak ještě nedostane.

Chřipce mráz nevadí

Představa, že nám mráz pomůže s chřipkovou epidemií, je krásná, ale bohužel podle odborníků zcela chybná. Pomoc by se přitom hodila. Epidemii chřipky je v celé Evropě stále v plné síle. Nemoc už přivedla 144 Čechů na jednotku intenzívně péče a 33 z nich zabila. Jenže mráz viru příliš neublíží. „Na epidemii chřipky nebude mít ochlazení žádný velký vliv,“ říká lékařka Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku. Že mráz virus »spálí« je podle ní jen tradovaný mýtus. Pro šíření chřipky je ideální teplota 5 stupňů. Při nižších teplotách se sice pravděpodobnost přenosu o něco snižuje, ale stále trvá. Co chřipka skutečně nemá ráda, je naopak teplo. Čím víc ukazuje teploměru, tím hůř pro virus. Při třiceti stupních a vysoké vzdušné vlhkosti se nešíří téměř vůbec, proto v tropech žádné epidemie chřipky nejsou.

Teplý leden zmátl přírodu, rozkvetlé sněženky ale teď budou čelit silnému mrazu.

Jak bude?

Dnes: zataženo, na jihu místy sněžení, den -1 až +3 °C, na horách -5 °C.
Zítra: oblačno, ojediněle slabé sněžení, noc -10 až -4 °C, den -2 až +2 °C.
Pátek: polojasno, ojediněle slabé sněžení, noc -12 až -5 °C, den -2 až 2 °C.
Sobota: polojasno, ojediněle slabé sněžení, noc -15 až -5 °C, den -3 až 1 °C.
Neděle: polojasno, slabé sněžení, noc -17 až -8°C, den -6 až -1 °C.

Ledové květy? Drahá romantika!

Ledové květy vypadají kouzelně, doma byste je ale neměli chtít. Vznikají, když se na promrzlém skle vysráží vzdušná vlhkost. Ledové krystalky »srůstají« a vytvářejí zajímavé obrazce. Na moderních oknech se ledové květy tvoří málokdy. Pokud vám mráz »kreslí« po skle, může to být sice romantické, ale také to signalizuje, že máte špatně zaizolovaná okna a zbytečně vám utíká teplo.

Žluté talovíny rozkvetly příliš brzo, zima se vrátila s plnou silou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.