Michal Bernard (35) potřebuje léky za 35 000 Kč! Pojišťovna: Ať si počká! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Michal Bernard (35) potřebuje léky za 35 000 Kč! Pojišťovna: Ať si počká!

Michal na první pohled vypadá, že má rád dobré jídlo a dopřává si. Baculatý obličej mají ale na svědomí vedlejší účinky léků.
Michal na první pohled vypadá, že má rád dobré jídlo a dopřává si. Baculatý obličej mají ale na svědomí vedlejší účinky léků.  (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Michal Bernard (35) z Prahy má zákeřnou nemoc! Kvůli revmatoidní artritidě nemůže téměř chodit, hýbat prsty nebo otáčet hlavou. Jedinou možností, jak jeho nemoc zastavit, je biologická léčba. Tu však zdravotní pojišťovny odmítají dát všem nemocným, kteří ji potřebují. Michalovi tak nezbývá než čekat, až na něj přijde řada. Jeho stav se ale neustále zhoršuje…

Doufá i dalších 400 nemocných!

Michal přišel poprvé k doktorovi v sedmnácti letech, měl oteklé koleno. „Sedm let jsem byl po nemocnicích, než mě poslali na revmatologii, kde zjistili, že trpím revmatoidní artritidou,“ popisuje mladý muž. Ke správnému lékaři se dostal až tehdy, když se nemoc rozšířila na všechny klouby v těle a začala je pomalu, ale jistě ničit.

Okamžitě dostal léky, které dokáží nemoc zpomalit. Proti zánětu v kloubech polykal kortikoidy, cytostatika a další. „Tato léčba často zabere, ale ne u všech pacientů. Zároveň má řadu nežádoucích účinků,“ popisuje Kateřina Jarošová, lékařka Revmatologického ústavu.

Michalovi léčba způsobila žaludeční vředy a osteoporózu. „Komplikace vyžadují zase další léčbu. Vždycky pacientům říkám, dostanete dva léky na vaši nemoc a zároveň sedm dalších léků proti nemocem, které ty dva léky způsobují,“ uvádí doktorka Jarošová.

Nemoc u Michala i přes léčení postupovala dál, nemohl chodit do práce a pomalu se přestával hýbat. „Měl jsem problém zavázat si boty nebo zapnout knoflík u košile. Vyčistit si zuby byl nadlidský výkon,“ popisuje.

Při vší smůle měl i štěstí. Před pěti lety se zařadil do skupiny lidí, kteří se léčí moderní biologickou léčbou. „Zabrala hrozně rychle. Už po první infuzi jsem cítil úlevu. Splaskly mi otoky, bolestivost se snížila o devadesát procent. Po čtrnácti letech jsem byl schopný sednout na kolo,“ vypráví Michal.

Bohužel v období před nasazením biologické léčby došlo k tomu, že se mu některé klouby začaly rozpadat. Při operacích mu lékaři museli vyměnit oba kolenní klouby a pravou kyčel. Vše se povedlo – až na to, že by potřeboval pokračovat v biologické léčbě, kterou musel před operací ukončil. Ale doktoři pro něj nemají místo, nejsou peníze…

Nyní opět dostává léky, které mají řadu vedlejších účinků, a choroba se postupně vrací do původního stavu a ničí další klouby. „Jsem ve fázi, kdy se nemoc dál zhoršuje, za sedm týdnů mě čeká operace páteře a jediným způsobem, jak to zastavit, je vrátit se k biologické léčbě. Jsem na seznamu čekatelů a doufám,“ říká odevzdaně Michal.

Měsíční léčba moderními léky stojí pro jednoho pacienta 35 tisíc korun a zdravotní pojišťovny ji odmítají hradit všem. „Na čekací listině mám pacienta i dva roky. Nemoc přitom postupuje velmi rychle a poškozené tkáně už nikdy nedorostou,“ dodává doktorka Jarošová s tím, že na léčbu v Česku čeká 400 lidí a je možné, že se jí nikdy nedočkají.

Revmatoidní artritida

Závažné onemocnění – zánět uvnitř kloubu. Zasahuje řadu kloubů v těle najednou. Nejprve se klouby deformují, časem je nemoc doslova »sežere«. Příčinou revmatoidní artritidy je porucha imunitního systému, nemoc postihuje častěji ženy. Objevit se může v jakémkoli věku, u malých dětí i starších osob. K léčbě se používají léky, které ovlivňují nesprávnou funkci imunitního systému, ty však mají vedlejší účinky a způsobují další onemocnění. Několik posledních let se používá tzv. biologická léčba. Ta je však nákladná a zdravotní pojišťovny ji odmítají všem nemocným proplácet.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.