V Koreji se nefandí jen závodníkům, ale i technologiím | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

V Koreji se nefandí jen závodníkům, ale i technologiím

Robot s pochodní jde do kolen, asi si uvědomuje důležitost situace.
Robot s pochodní jde do kolen, asi si uvědomuje důležitost situace. (Foto Aha! – Petr Žaloudek, Reuters, Profimedia.cz)

Jsou to olympijské hry lidí a robotů, vedle sportovců se o přízeň publika ucházejí i stroje a další chytré mašinky. Jižní Korea, jakožto inovátor na poli robotických technologií, se chce blýsknout, a tak se v dějišti všude poflakují různé potvory. Návštěvníci uvidí mechanické uklízeče, sprejery, číšníky s vodou nebo i ryby.

MASKOT
Tygr Suhorang a medvěd Pandabi, to jsou letošní maskoti. Jako plyšáky je dokonce medailisté dostávají místo květin, pořadatelé totiž chtějí být citliví k přírodě a ví, že pugét by šel za chvíli do koše.

PRŮKOPNÍK S POCHODNÍ
Jako první se představil 1,2 metru vysoký humanoid HUBO. Loni v prosinci přijel autem, vynesl z něj pochodeň s olympijským ohněm, odnesl ji ke zdi, kterou rozřízl, a předal ji svému tvůrci, profesoru Oh Jun-hoovi. Ten má na starosti všechny roboty na Hrách.

LYŽAŘI
Na svahy před skutečnými lyžaři nastoupili ještě úplní začátečníci, pro které pořadatelé nachystali jen krátkou, 80 metrů dlouhou trať. Konala se tu totiž soutěž pro roboty všech tvarů a velikostí. Účastnilo se osm týmů z univerzit, institutů a jedna soukromá společnost, všichni bojovali o hlavní cenu, v přepočtu 200 tisíc Roboti korun. Pravidla ale nebyla jednoduchá. Muselo se jednat o humanoida, minimálně 50 cm vysokého robota stojícího na dvou nohách s lokty a koleny, které mají klouby podobné lidským. Každá jednotka musela mít nezávislé napájení, lyžařské hůlky a oblečení, aby vypadaly jako zachumlané děti.

SPREJER
Dosáhne až 20 metrů vysoko a maluje po zdech na přání. Používá čtyři typy inkoustů, ze kterých smíchá více než tisíc barev.

UKLÍZECÍ
Uklízecí jednotky značky LG, které připomínají androida z Hvězdných válek, vyčistí až 900 m² za hodinu. Při vysávání prachu a sbírání odpadků se umí vyhnout lidem. Další roznáší pití, na podlahu promítají počasí.

Více si můžete přečíst v tištěném nedělním vydání deníku Aha!



Přečtěte si
Josef124
13. 12. 2019 • 07:54

V Koree a Japonsku byli s umělou inteligencí vždycky dál, než jsme my. I u nás si ale myslím, že je robotika už hodně vidět. Já třeba vidím jednoho robota každý den v práci. Dost nám pomáhá, takže si to bez něho už nedokážu ani představit. Nedokážu ale pochopit, jak někdo dokáže něco takového sestrojit. My ho máme od http­s://ww­w.pr­ofitex­grou­p.co­m/ a udělaný je opravdu dobře.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.