Velký přehled Aha! 60 CENOVÝCH SKOKŮ: Nákup potravin nás vyjde na víc, víme proč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Velký přehled Aha! 60 CENOVÝCH SKOKŮ: Nákup potravin nás vyjde na víc, víme proč!

Nákup potravin nás vyjde na víc. Můžou za to margaríny a alkohol...
Nákup potravin nás vyjde na víc. Můžou za to margaríny a alkohol... (Foto Profimedia.cz a ara)

Za nákupy platíme nyní víc než koncem minulého roku. Ceny sice vzrostly jen o necelé procento, ale najdou se i skokani. Mezi ty příjemnější kuchyňské společníky, kteří zlevnili, patří jahody a česnek. Naopak milovníci salátů a kiwi si musí připlatit nejvíc.

﷯Podle nejčerstvějších údajů jsou ceny všeho, co statistici sledují, oproti prosinci roku 2017 o 0,6 % vyšší. „Tento vývoj byl dán hlavně růstem cen v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde se zvýšily ceny lihovin, piva i vína, a také v oddíle bydlení. Zde vzrostly ceny elektřiny, zemního plynu, vodného a stočného,“ uvádí Pavla Šedivá z oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Lihoviny i pivo

Pokud jde o alkohol, nejvíc zdražily lihoviny, a to o 6,5 %. Pivo je pak dražší o 4,9 % a víno o 5,0 %. Mezi potravinami zaznamenaly největší zdražení margaríny a rostlinné tuky, a to o 6,1 %, a také cukr a mléčné výrobky. Růst cen ale zpomaluje. „Nizoučká nezaměstnanost a rychlý růst mezd stále nevyvolal takové nákupní šílenství, aby docházelo k masivnímu zdražování. Výraznému nárůstu cen navíc brání konkurenční tlaky,“ vysvětlila ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová.

Máslová horečka

Podle ní ceny potravin už nerostou jako z vody. „Tolikrát skloňovaná máslová horečka postupně slábne. Máslo bylo v lednu meziročně dražší o 19,0 %, zatímco v prosinci zdražovalo (oproti listopadu, pozn. red.) o 28,7 %. A třeba ceny brambor už rovnou klesají,“ připomíná Šichtařová. Podle jejího odhadu se ani pro příští měsíce nemusí Češi bát nějakého razantního zdražování.

Expert: Ještě si připlatíme

Zdražování potravin nemá být velké, musíme se na něj ale připravit. Během tohoto roku o 3 až 5 procent, varuje čtenáře Aha! agrární analytik Petr Havel. „Může za to vyšší poptávka po potravinách, než je nabídka. To je způsobené tím, že přibývá lidí, kteří si mohou dovolit více než pomyslné dvě misky rýže,“ řekl. Vliv bude mít i tlak na růst mezd lidí v zemědělství. Žádné opakování máselné krize se neočekává, krátkodobě ale může podle Havla vyskočit cena vajíček. A to zvláště kolem Velikonoc, kdy mohou dodavatelé a obchody zneužít toho, že vajíčka nelze takřka ničím nahradit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.