Tragický leden na českých silnicích: Málo sněhu a o 10 mrtvých více! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tragický leden na českých silnicích: Málo sněhu a o 10 mrtvých více!

Nehody se zvěří nebývají smrtelné, pokud ale řidič nabourá do stromu, je pětkrát pravděpodobnější, že zemře.
Nehody se zvěří nebývají smrtelné, pokud ale řidič nabourá do stromu, je pětkrát pravděpodobnější, že zemře. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, Jiří Čada)

Leden byl na českých silnicích tragický. Nehod sice oproti loňsku ubylo, ale mrtvých je o 10 více! Loni přibylo srážek se zvěří, 16 procent všech obětí nehod zemře při srážce se stromem.

Oproti loňskému lednu bylo letos o 516 nehod méně. Ale zemřelo při nich 40 lidí, o 10 více než loni. Těžce zraněných bylo 138, dokonce o 44 více! Co je příčinou? Paradoxně málo sněhu! „To způsobuje, že sice bývá méně nehod, ale protože řidiči jezdí rychleji, následky případných kolizí bývají závažnější,“ vysvětlil Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Nejčastěji se v lednu na silnicích umíralo mimo obec za mokra.

Zvěř v silnici

Nově zveřejněná statistika uvádí, že za loňský rok přibylo srážek automobilů se zvěří. Celkem jich bylo 12 043, o 15 procent více, než rok před tím. Jde o čtvrtý nejčastější typ nehody. Naštěstí se ve většině případů obejdou bez obětí na lidských životech. „Většina hlášených srážek je se srnčí zvěří, 80 až 90 procent,“ uvedl Tomáš Kušta z České zemědělské univerzity v Praze. Skutečné počty sražených zvířat jsou ještě vyšší. „Nejčastěji řidiči přejedou zajíce,“ dodal Kušta. To se ale většinou nehlásí. Přibývá také kolizí s přemnoženými divočáky.

Divočák v silnici? U nás stále častější pohled.

Stromy zabijáci

Téměř 16 procent všech obětí dopravních nehod připadá na srážky vozů se stromy. Od ledna 2001 do prosince 2016 při nich u nás zemřelo 2330 lidí! „Pravděpodobnost úmrtí při srážce se stromem je výrazně vyšší než u průměrné dopravní nehody,“ upozorňuje Roman Budský. Stromy se na nehodách navíc často podílí i nepřímo. Brání často rozhledu, způsobují střídání kvality povrchu silnice nebo střídání světla a stínu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.