Autodráha kopíruje slavné závodní okruhy: Vydejte se na trasu pilotů Formule 1! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Autodráha kopíruje slavné závodní okruhy: Vydejte se na trasu pilotů Formule 1!

Konstruktér a autor unikátní autodráhy Roman Kysela (63, vlevo) a Michal Pavlíček (56), který přišel s nápadem.
Konstruktér a autor unikátní autodráhy Roman Kysela (63, vlevo) a Michal Pavlíček (56), který přišel s nápadem. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv resort Relax)

Tohle hned tak neuvidíte! Unikátní autodráhou, která kopíruje slavné úseky závodů Formule 1, se mohou pochlubit v jihočeské Dolní Vltavici. Dráha je prý jediná v Česku, která takto věrně kopíruje reálné závody. 

Autoři projektu Michal Pavlíček a Roman Kysela se nechali při stavbě trati inspirovat kultovním filmem Grand Prix z prostředí pilotů Formule 1. Vybrali tři slavné úseky ze závodních okruhů v Belgii, Německu a Monaku, ze kterých v minimalistické formě sestavili autodráhu, která má hodnotu kolem půl milionu korun.

Půl roku práce

„Terén je modelovaný tak, jako to kdysi bývalo u železnic, tedy je věrný do posledního detailu. Na sestavení jsem použil výhradně české prvky. Od nápadu přes projekt až k finálnímu sestavení jsem na vše potřeboval půl roku,“ řekl konstruktér Roman Kysela.

Podle skutečnosti

Nápad vzešel od Michala Pavlíčka, velkého milovníka formulí. „Autodráha je postavena podle originálních fotografií jednotlivých okruhů z 60. a 70. let minulého století. Výjimečnost nespočívá ve velikosti, ale ve věrném zpracování detailů z tratí. Nechybí dobové reklamy, svodidla, balíky slámy či záchranářský člun,“ řekl Pavlíček.

Eau Rouge v belgickém Spa-Francorchamps 

Náročná trať patří k legendám v závodech Formule I. Je plná stoupání, klesání a zatáček a jezdci se musejí vyrovnat s velkým přetížením. I pro Romana Kyselu to byl nejobtížněji pojatá část autodráhy. „Zpracování terénu, kdy se zatáčky ve stoupání či klesání různě klopí, bylo i pro mne náročné,“ řekl Aha! Dobové fotografie je z roku 1962.

Zatáčka Karussell na německém Nürburgringu

Patří mezi divácky nejatraktivnější úseky Formule 1 na světě. „Zatímco na mnoha místech profičí divákovi rychlá auta před očima, tady má díky specifické poloze zatáčky možnost sledovat jízdu formule na úseku dlouhém zhruba jeden kilometr,“ připomněl Roman Kysela.

Výjezd z tunelu na nábřeží v Monte Carlu 

Tento úsek se zatáčkou Chicane zná každý milovník Formule I z oscarového filmu Grand Prix i z televizních přenosů snad nejznámějšího závodního okruhu na světě. Na dobových záběrech je ještě zachycena monacká kavárna Café duChicane, která je už zbořena. Na autodráze v Dolní Vltavici ale nechybí. Dobová fotografie je z roku 1964.

Autodráha v Dolní Vltavici

* Otevřeno je denně od 9 do 21 hodin, v sobotu do 22 hodin.

* Základní vstupné je 600 korun pro čtyři osoby na 20 minut, 30 minut stojí 800 korun a hodina 1000 Kč.

* Rozkládá se na 18 metrech čtverečních v podzemních prostorách resortu Relax v Dolní Vltavici.

* Vstup jen pro osoby starší 12 let, jezdit mohou maximálně čtyři lidé najednou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.