Ostře střežený host her v Koreji: UTAJENÁ SESTRA DIKTÁTORA! Je jeho pravou rukou, doma z ní mají strach | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ostře střežený host her v Koreji: UTAJENÁ SESTRA DIKTÁTORA! Je jeho pravou rukou, doma z ní mají strach

Diktátorova sestra na olympijských hrách: To je »princezna« komunistické KLDR
Diktátorova sestra na olympijských hrách: To je »princezna« komunistické KLDR (Foto Reuters, ČTK, Profimedia.cz)

Zahájení olympijských her v Jižní Koreji mělo silně politický nádech. Poprvé totiž do země přijel někdo z dynastie, která vládne v KLDR. Diktátor Kim Čong-un poslal reprezentovat svou sestru Kim Jo-čong. Co o ní vlastně víme?

Jo-čong je vůdcovou mladší sestrou, zřejmě jsou si dost blízcí a díky tomu teď roste její politická dráha. Jenže komunistický režim je velice tajnůstkářský, o klanu Kimů se ví jen málo. Třeba ani věk diktátora a jeho sestry. Jemu je něco kolem 34, jí zhruba 30.
Část dětství spolu strávili na švýcarské škole, a to in cognito, vydávali je za děti zahradníka severokorejské ambasády. Tam se Jo-čong naučila dobře anglicky a francouzsky a otec, diktátor Kim Čong-il (†70), se už tehdy chlubil, jak se dívka zajímá o politiku.

Jejich tehdejší kuchař později (když ze země uprchl) vyprávěl, že dceru rozmazloval a přezdíval ji »princezna«. Víc o ní ale slyšet nebylo - dokud otec roku 2011 nezemřel a vládu nezdědil její bratr. Byla vidět už na pohřbu, ale až po několika letech experti s jistotou věděli, co je mladá dívka zač.

Pravá ruka diktátora

„Patří k té hrstce lidí, kdo s vůdcem Kimem smějí svobodně mluvit o čemkoli,“ konstatuje profesor severokorejských studií Jang Mu-čin. Před třemi roky byla »zvolena« do parlamentu, teď je i v politbyru Korejské strany práce. Na starosti má hlavně propagandu a péči o dobrý obraz vůdce – na bratrových akcích například bývá vidět, kterak koordinuje fotografy. Občas má tu čest pózovat i sama, ale všeho s mírou. Komunisté sice mají být rovnostářští, ale v Koreji na nějakou rovnoprávnost žen zapomeňte.

Vdaná a pokrytecká

O jejím osobním životě se jen spekuluje. Zdá se, že nosí snubní prsten, ale za koho je vdaná či zda mají děti, není doloženo.

Ač jsou Kimové vůči Západu nepřátelští a náš způsob života svým »občanům« upírají, sami kážou vodu a pijí víno. Princezna byla například na singapurském koncertě Erika Claptona nebo nakupovat v Paříži.

Na olympijském ceremoniálu seděla Kim Jo-čong hned za jihokorejským prezidentem Mun Če-inem (65), coby pořadatel ji vřele přivítal. Dnes spolu mají poobědvat. Můžeme od schůzky očekávat nějaký průlom?

Demonstrace proti sousedovi: Bombardujte je!

Jihokorejský prezident Mun Če-in mínil pozvánku Severokorejců na ZOH jako gesto dobré vůle, u svých občanů ale vzbudil vztek. Proti účasti delegace z KLDR na zahájení protestovaly stovky demonstrantů. Odpůrci spolupráce s komunistickým sousedem pálili severokorejské vlajky a obrázky vůdce Kim Čong-una. „Pane prezidente, prosím, bombardujte Severní Koreu,“ volali někteří.

Pod jednou vlajkou

Geopoliticky nesmiřitelní nepřátelé zakopali během her válečnou sekyru! Jako poslední na stadion vstoupila bíle oděná delegace Severní a Jižní Koreje pod sjednocenou vlajkou, kterou společně nesl jihokorejský bobař Won Yun-chong a severokorejská hokejistka Hwang Chung-gum. Sportovní tým o 132 členech okamžitě přivítal za výbuchů ohňostroje nadšený dav. Korejské hokejistky pak společně zapálily olympijský oheň.

Účast KLDR? Vůdce zatlačili do kouta

Zatímco letní olympijské hry v Soulu v roce 1988 se KLDR snažila zhatit a kromě (marných) snah přesvědčit tehdy spřátelené země k bojkotu se neváhala uchýlit ani k bombovým útokům na jihokorejské cíle, k letošním hrám u rivala se Severní Korea postavila opačně. Kim Čong-un podle analytiků ani jinou možnost neměl. USA totiž v posledních měsících vyvinuly na Čínu nevídaný tlak, kterým dosáhly dosud nebývalé izolace KLDR. Severokorejský vůdce tak musel sklopit uši a učinit vstřícné gesto v podobě účasti země na OH.

Rodokmen dynastie Kimů:

Kim Čong-il
* 1941, † 2011


Sung He-rim

Kim Čong-nam: zavražděn před rokem svým bratrem Kim Čong-unem

 

Kim Jung-suk

Kim Sul-song

 

Ko Jong-hui

Kim Čong-čchol

Kim Čong-un:Současný vůdce KLDR

Kim Jo-čong



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.