Návrh v europarlamentu: Zruší změnu času?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Návrh v europarlamentu: Zruší změnu času?!

Přechod na zimní čas přinesl hodinu spánku navíc, mnohým ale rozhodil biologické hodiny.
Přechod na zimní čas přinesl hodinu spánku navíc, mnohým ale rozhodil biologické hodiny. (Foto Profimedia.cz, ČTK)

Drtivé vítězství si včera připsali europoslanci, kterým vadí přeřizovat si dvakrát ročně hodinky. Změny zimního (středoevropského) a letního času prý nic dobrého nepřinášejí, vyzvali proto Evropskou komisi, ať letitý problém začne řešit.

„Tady celá Evropa udělá dvakrát ročně krok proti vnitřním biologickým hodinám,“ kritizuje letitou praxi lidovecký europoslanec Pavel Svoboda (55). „Má to dopad na zdraví lidí,“ přidává se Michaela Šojdrová (54, KDU-ČSL).

Různé názory

Ale ani čeští europoslanci nejsou jednotní. „Jasné a prokazatelné závěry vědeckých studií o dopadu na lidské zdraví chybí, úprava střídání času by vnesla chaos do celé řady zavedených systémů,“ uvedla Dita Charanzová (42, ANO).

Dita Charanzová

Jeden čas

Jenže příznivců zachování současných pořádků se včera našlo v europarlamentu jen 153, naopak 384 si přálo, ať Evropská komise začne neustále střídání času konečně řešit. „Buď to Komise vezme vážně a směrnici upraví, aby byl jen jeden čas, druhá varianta je, že nechá na státech, aby se rozhodly, zda zavedou jeden nebo dva časy,“ nastínil možnosti pro Aha! europoslanec Jiří Pospíšil (42, TOP 09), který si také přeje zrušit střídání času.

Jiří Pospíšil

Zimní, nebo letní?

Ani po včerejšku ale není jasné, jaký čas by si Evropa případně ponechala, zda ten letní, či zimní. „Hlasoval bych pro zachování letního času,“ řekl na plénu Jiří Payne (61, Svobodní), který připomněl, že třeba v Rusku tuto praxi zrušili už před sedmi lety. „Když si pospíšíme, nebude naše zpoždění zase tak velké,“ dodal.

Kdy doufat ve změny?
I když se Komise rozhodne čas v celé EU sjednotit, nebude to hned. „Byla by tam samozřejmě určitá lhůta, minimálně 2 nebo 3 roky,“ řekl Aha! senátor Petr Šilar (61, KDU-ČSL), který za zrušení střídání času inicioval petici. Europoslanec Svoboda je o něco optimističtější. Komise by prý mohla stihnout změny prosadit do konce svého funkčního období, tedy do druhé poloviny příštího roku. Změny by pak musel přijmout český parlament, protože evropské právo je nadřazeno tomu národnímu.

Mozkové centrum lidstva. Europarlament v Bruselu.

Jaký to bude mít dopad?
Používání navrhovaného řešení by v našem časovém pásmu znamenalo, že by východ slunce v letním období nastal již před čtvrtou hodinou, zatímco západ slunce by byl k vidění kolem osmé hodiny večer!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.