Čína může hrdě tvrdit: Máme chytré policajty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Čína může hrdě tvrdit: Máme chytré policajty

Brýle s kamerou odhalí třeba zloděje.
Brýle s kamerou odhalí třeba zloděje. (Foto Profimedia.cz)

Jistě jich sami znáte kvanta – vtipů o policajtech, v nichž jsou obvykle za hlupáky s inteligencí na úrovni prvoků. Čína ovšem s puncem oficiality může tvrdit – my máme CHYTRÉ policajty!

Jejich inteligence je přitom nezpochybnitelná, nezávisí »kus od kusu«. Jde totiž o umělou inteligenci! Tamní policie začala vybavovat příslušníky chytrými slunečními brýlemi se zabudovanou technologií pro rozpoznávání obličejů. Brýle samy jim tedy identifikují podezřelé či hledané osoby, kdykoli projdou kolem!

Vychytávka je to jako z filmů o agentu Jamesi Bondovi. Brýle jsou napojené na centrální databázi osob a trestní rejstřík. Policistům se před očina převinou veškeré záznamy lustrované osoby, od jména a adresy třeba až po historii hledání v jeho internetovém prohlížeči!

Čína s puncem oficiality může tvrdit – my máme CHYTRÉ policajty!


Na nádraží v Čeng- -čou bylo díky této převratné novince za poslední týden zadrženo už 7 lidí, kteří jsou podezřelí např. z únosů! Dal š ích 26 osob bylo zadrženo s falešnými doklady!
Nová technologie se policii vyplatí hlavně na přelidněných místech, kterých je v Číně víc než dost. Stačí vzpomenout nádraží nebo letiště. Na snímku můžete vidět sličnou policistku, která má nasazeny brýle s miniaturním očkem kamery. Ta je připojena k terminálu velikosti mobilu. „Informace nasnímané brýlemi jsou posílány do databáze pro porovnání s podezřelými na seznamech hledaných osob,“ vysvětlila policie. V Číně už počítače rozpoznávají obličeje u bankomatů či vstupu na univerzitní koleje...

Čína s puncem oficiality může tvrdit – my máme CHYTRÉ policajty!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.