Krásná sýkorka modřinka: Modravý bojovník od zimních krmítek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Krásná sýkorka modřinka: Modravý bojovník od zimních krmítek!

Sýkorka modřinka je vůbec nejmenší ze všech u nás žijících sýkorek.
Sýkorka modřinka je vůbec nejmenší ze všech u nás žijících sýkorek. (Foto ara)

Říká se o ní, že je barevným klenotem naší zimy. Sýkorka modřinka je vůbec nejmenší ze všech u nás žijících sýkorek. Přesto se nebojí ani mnohem větších konkurentů.

U krmítek se ale v konkurenci ostatních ptáků o sebe dovede překvapivě dobře postarat. „Potravu dokáže proti ostatním bránit i agresivně,“ popsal Aha! amatérský ornitolog Pavel Novotný. Ornitolog má malé sýkorky v oblibě a už léta pro ně připravuje speciální lojové koule plné nejrůznějších semen. „Většinou do nich dávám slunečnicová a řepková semena a přidávám i nahrubo drcená jádra lískových, vlašských a burských oříšků,“ prozrazuje recepturu ptačího pamlsku popsal.

Pro sýkorky pak koule zavěšuje k okapovému svodu u okna svého bytu. „Jiní ptáci na takovou pochoutku nedokážou usednout a sýkorky vám sem létají celý den. Ale většinou jen když začne mrznout,“ vysvětluje Pavel.

Sýkorka modřinka je vůbec nejmenší ze všech u nás žijících sýkorek.

Cestují pomalu

Sýkorky modřinky, které v Česku hnízdí, jsou částečně i tažnými ptáky. Jsou to však velcí lenoši, neboť na tahu pro svoji neposednost dokážou denně uletět jen okolo 20 kilometrů. V Evropě žije asi 20 milionů párů těchto ptáků.

Kradou mléko

Malé sýkorky jsou velice rafinované. Angličtí ornitologové například v minulosti dokázali vypozorovat, že modřinky svými zobáčky dokážou v ulicích britských měst proklovat hliníková víčka k domům rozvezených lahví s mlékem a pak si pochutnávat na smetaně usazené na povrchu mléka.

Sýkorka modřinka je vůbec nejmenší ze všech u nás žijících sýkorek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.