Vysoká škola stopařská: Co poznáte ze sněhu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Vysoká škola stopařská: Co poznáte ze sněhu?

Nejlépe se stopy zvěře určují na nové sněhové pokrývce, které myslivci říkají obnova. Stopy na ní vyniknou, protože je ještě nic nepoškodilo.
Nejlépe se stopy zvěře určují na nové sněhové pokrývce, které myslivci říkají obnova. Stopy na ní vyniknou, protože je ještě nic nepoškodilo. (Foto scom)

Stop nejrůznějších zvířat si na sněhu všiml určitě každý. Ovšem ne každý je dokáže určit, ne každý ví, jaký tvor nebo tvoreček je po sobě zanechal. S pomocí Aha! to zjistíte snadno i rychle.

Zajíc polní

Při hopkování i prudkém běhu klade své zadní nohy vždycky před ty přední, které se proto ve sněhu otisknou až za nimi a jedna za druhou.

Kuna lesní

Její pohyb nejen ve sněhu se vyznačuje tím, že zadní nohy přesně kopírují místo, kam šelmička položila své přední. Otisky charakterizují i běh kuny, při kterém její tělo připomíná vlnovku.

Bažant obecný

I když se říká, že všichni ptáci, zejména divocí kurové, mají stopy stejné, není to pravda. Stopu bažantího kohouta určíme spolehlivě podle ostruhy, směřující do protisměru. Bažant ji používá poři toku v boji se soky.

Jelen lesní

Jeho stopa je vpředu zaokrouhlená, kopýtko má rozdělené na dvě části, kterým se říká spárky (odtud spárkatá zvěř). Zadním částem stopy se říká bříška nebo také patky a sahají až do 1/3 délky otisku. Ve sněhu nebo v blátě jsou vidět i tzv. paspárky, dva zakrnělé prsty, umístěné výš na noze.

Prase divoké

Stopa připomíná jelení i svojí velikostí, ale paspárky na obou stranách otisku viditelně přesahují šířku kopýtek. Když je sníh hlubší, zanechává v něm prase rýhu od nízko položeného břicha.

Srnec obecný

Stopy této nejrozšířenější spárkaté zvěře si nesplete s žádnými jinými ani naprostý laik. Své nohy klade srnčí rovnoběžně před sebe a jak říkají myslivci spárky – tj. rozpůlenými kopýtky – čáruje. Špičkami obou spárků dělá ve sněhu rýhy.

Veverka obecná

Její přítomnost v lese prozradí šupiny ze šišek, které veverka na stromě »luštila«, tj. dobývala z nich semena. Když se spustí na zem, pohybuje se tak trochu jako zajíc – zadníma nohama předbíhá přední. Má na nich zřetelně viditelné drápky.

Vzácní návštěvníci

Medvěd hnědý

Vzácně se vyskytuje v Beskydech. Jeho stopa připomíná bosou lidskou nohu a splést si ji nelze.

Vlk obecný

Čtyřmi prsty a bříškem připomíná jeho stopa psa. Zásadní rozdíl je v její protáhlosti, pes ji má spíše kulatou.

Tip Aha!
Nejlépe se stopy zvěře určují na nové sněhové pokrývce, které myslivci říkají obnova. Stopy na ní vyniknou, protože je ještě nic nepoškodilo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.