Koruna posiluje! Co nám zlevní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Koruna posiluje! Co nám zlevní!

česká koruna
česká koruna (Novak Tomas/Euro)

Dolar za 20,29 koruny, euro za 25,28 korun. Tak silná, jako je teď vůči oběma měnám, koruna nebyla několik let! Aha! zjišťovalo u odborníků, jak to ovlivní naše životy. Výsledek? Nákupy v zahraničí, dovážená auta či potraviny, by měly zlevnit. A na dovolené nebudeme muset třikrát obrátit každé euro!

LETENKY
* Posílení české měny vůči dolaru zlevňuje takzvané »dolarové komodity«. „Jde o elektroniku či letenky do Severní i Jižní Ameriky – ty zlevnily o 5 – 10 procent,“ říká Boris Tomčiak, analytik Finlord. 


DOVOLENÉ
* Podle Terezy Pickové z Asociace českých cestovních kanceláří zájezdy moc nezlevní. Cestovky mívají pobyty nasmlouvané a zaplacené i rok dopředu.
* Rozhodně však budeme v cizině za větší pány. „Do dovolených se to promítne spíše v té podobě, že si v zahraničí budeme připadat bohatší,“ vysvětluje analytička Next Finance Markéta Šichtařová.
INTERNETOVÉ NÁKUPY
* Levnější pro Čechy má být zboží, které si pořídíme přes zahraničí e-shop v tamní měně. „Pokud je koruna silnější, kupujícímu to zlevňuje zboží,“ vysvětluje Josef Kvarda ze společnosti Cyrrus.

POTRAVINY
* Agrární analytik Petr Havel připouští, že sílící koruna může srazit ceny potravin z dovozu. Pozitivní dopad by to mohlo mít hlavně na obchody s Německem a Polskem, odkud dovážíme především maso a masné výrobky. „Hodně se snižují i ceny tropického ovoce, se kterým se rovněž obchoduje v dolarech,“ dodává analytik Boris Tomčiak.
ELEKTRONIKA
* Jestli se zlevňování »elektra« vlivem silné koruny promítne do cen pro zákazníky, bude záležet na prodejcích. „Obchodníci budou mít velkou chuť si kurzové rozdíly alespoň částečně promítnout do svých vyšších marží,“ upozorňuje Jan Bureš z Patria Finance.

AUTA
* To samé, co u elektroniky, by mělo platit v případě dovážených aut, ať už nových či ojetin. Tedy, nebude-li si chtít obchodník ještě víc namastit kapsy, zákazník ušetří. Víte, že...
...Česká národní banka odhaduje v letošním roce průměrný kurz koruny vůči euru na 24,90 Kč/EUR? Příští rok pak počítá s posílením na průměrných 24,50 Kč/EUR.

Banka zvýšila sazby
O 0,25 procentního bodu na 0,75 zvedla včera Česká národní banka úrokové sazby. Od ní se odvíjí sazby komerčních úvěrů, jako jsou hypotéky a půjčky, které tímto krokem zdraží. Podle guvernéra Jiřího Rusnoka ČNB v průběhu roku sazby ještě jednou zvýší.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.