Anna Dudi Surmajová (54): Opravili dům a vyhořeli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Anna Dudi Surmajová (54): Opravili dům a vyhořeli

Anna Dudi Surmajová s neteří Adrianou, která v podkroví bydlela s manželem.
Anna Dudi Surmajová s neteří Adrianou, která v podkroví bydlela s manželem. (Foto Aha! – Jana Ulrichová, archiv rodiny Surmajových)

V těžké situaci je rodina Anny Dudi Surmajové (54) z Vědomic na Litoměřicku. Kvůli půjčkám na opravu domu skončila v insolvenci. Soud jim povolil oddlužení, splátky jim skončí v dubnu. Když už to vypadalo, že se odrazí od dna, vyhořeli.

„Stalo se to 23. ledna večer. Byli jsme všichni doma, v přízemí jsme hráli kanastu. Najednou vypadla elektřina a nešla nahodit. Manžel se šel podívat ven a uviděl kouř vycházející z podkroví,“ popsala paní Anna. „Chtěli jsme hned začít hasit, ale nešlo to. Bylo tam horko, jako když strčíte hlavu do kamen,“ popsal její manžel Emil (47). Hasiči naštěstí plameny včas zkrotili, zachránili přízemí, oheň nepřeskočil ani na okolní domy. „Jsme jim opravdu vděčni,“ shodli se manželé.

Nemají oblečení

Podkroví, které poskytli neteři Adrianě (21) a jejímu manželovi, je ale úplně zničené. „Zůstalo nám jen to, co jsme měli na sobě,“ řekla Adriana, kterou bezdětní manželé Surmajovi mají jako vlastní. Rodina teď žije při provizorním osvětlení, elektřinu musí v celém domě udělat novou. Vyšetřování ukázalo, že požár způsobil starý elektrický kabel pod podlahou, o kterém rodina neměla vůbec tušení. „Byl tu po původních majitelích. Vůbec nevíme, k čemu sloužil,“ dodal pan Emil. Přízemí navíc musí vysoušet, protože je vlhké od vody z požárních hadic. I když rodině pomohla obec a kolegové z roudnické Léčebny dlouhodobě nemocných, kde paní Anna pracuje, nemají na opravu dost peněz. Přivítali by proto jakoukoli pomoc.

Peněz zbývá pomálu

Oba manželé celý život pracují, paní Anna jako pomocná síla v LDN bere 10 000 korun hrubého, její manžel dvakrát tolik. Kvůli půjčkám na opravu domu, které si před lety vzali a pak nezvládali splácet, jsou v insolvenci. Soud jim v roce 2013 povolil oddlužení, až do letošního dubna jim zaměstnavatelé část výplaty strhávají. Paní Anně zbývá měsíčně 8000, panu Emilovi 10 700 korun.

Jak pomoci

Manželé potřebují hlavně peníze, a to v první řadě na kompletní opravu elektřiny a střechy. Na jejich podporu je založen transparentní účet 115-6863030237/0100, na který mohou dárci přispívat. „Lidé nám nabízeli nábytek a další věci, které ale teď musíme odmítat. Přízemí je vlhké. Neměli bychom to kam dát, nemáme garáž ani žádné jiné skladovací prostory,“ řekla paní Anna.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.