Zabila svou dcerku! A teď je na svobodě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zabila svou dcerku! A teď je na svobodě!

Lucie Rokošová
Lucie Rokošová (: iDnes.cz)

PRAHA – Nedlouho po prázdninách se začne Městský soud v Praze znovu zabývat případem Lucie Rokošové, která si do tohoto týdne odpykávala osmiletý trest za vraždu čtrnáctidenní dcery. Ústavní soud ale v úterý rozsudek zrušil a případ tak znovu otevřel.

Nedlouho po prázdninách se začne Městský soud v Praze znovu zabývat případem Lucie Rokošové, která si do tohoto týdne odpykávala osmiletý trest za vraždu čtrnáctidenní dcery. Ústavní soud ale v úterý rozsudek zrušil a případ tak znovu otevřel.

„Nové kolo hlavního líčení bylo naplánováno na 17. a 18. října,“ řekla předsedkyně prvoinstančního senátu Jaroslava Lišková s tím, že Rokošovou už propustila z vězení na svobodu. Rokošové za vraždu hrozilo 10 až 15 let vězení.

Tragédie se odehrála v listopadu 2002 v pronajatém bytě. Žena kvůli pláči dítěte probděla celou noc a ráno vyčerpaná, podle obžaloby, přistoupila k postýlce s úmyslem svou dceru usmrtit. Přeloženou látkovou plenou jí podle zrušeného rozsudku přikryla celý obličej a tři až pět minut tlačila oběma rukama na nos a ústa. V době činu prý byla nepříčetná, trpěla poporodní depresí a pak ztratila paměť.

Městský i vrchní soud takovou verzi odmítly, jejich rozsudky potvrdil i Nejvyšší soud. Ústavní soud je ale zrušil. Podle něj sice není sporu o tom, že Rokošová dceru zabila, otázkou ale zůstává její příčetnost. Mladá žena se po činu zhroutila a dlouhou dobu strávila v péči psychiatrů.
Postupně vznikly čtyři znalecké posudky, které její příčetnost zkoumaly s různými výsledky. Všichni znalci se však shodli na tom, že rozpoznávací a ovládací schopnosti Rokošové byly snížené.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.