Šimpanzí ruka jako lidská | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Šimpanzí ruka jako lidská

Šikovnými, dlouhými a silnými prsty vydlabou bez problému celou dýni.
Šikovnými, dlouhými a silnými prsty vydlabou bez problému celou dýni. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Kateřina Misíková)

Šikovné, silné a dá se říct i pěstěné prstíky mají šimpanzi v plzeňské zoo. Jejich ruce se lidským nejen podobají, ale dokážou s nimi dělat stejné věci, mnohdy i více, jelikož je mají podstatně silnější.

Šimpanzi umí manipulovat s nástroji. Ukazováček s palcem mistrně používají jako pinzetu. „Ruce stejně jako lidé často využívají při vzájemné komunikaci. Hladí se, probírají si srst, je to pro ně důležité,“ říká zooložka Romana Anděrová. Jsou mezi nimi ve stejném poměru jako u lidí také praváci a leváci. Dlaně i chodidla mají lysé. Na dlaních mají stejně jako člověk citlivou kůži. Při pohledu zblízka lze obdivovat i úhledně upravené nehty. Není to ale dílo pečlivé manikúry, přestože jim rostou stejně rychle jako lidem. „Nehty si obrušují tím, jak chodí, lezou po stromech, vyhrabávají si z půdy larvičky a hlízy,“ objasňuje zooložka.

Rozdíl tu je

Dlaně a chodidla šimpanzů se od lidských přece jen liší. Dlaň a prsty na rukou mají delší a užší a palec naopak relativně krátký. Díky tomu svižně běhají a přeskakují ve větvích. Na rozdíl od člověka jim palec na noze stojí proti ostatním prstům, což jim umožňuje šplhání po stromech. Lidé ho mají naopak souběžný, aby mohli chodit vzpřímeně a udrželi rovnováhu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.