Zdenka (85): BOJUJE O PŘÍSPĚVEK NA PÉČI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zdenka (85): BOJUJE O PŘÍSPĚVEK NA PÉČI!

Sotva přejde dům o holích, sama si neuvaří, nevykoupe se, ani si neuklidí.
Sotva přejde dům o holích, sama si neuvaří, nevykoupe se, ani si neuklidí. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

V zoufalé životní situaci je Zdenka vargová (85) z Brantic. Sotva přejde dům o holích, sama si neuvaří, nevykoupe se, ani si neuklidí. Když upadne, musí čekat i celou noc, než ji někdo najde a pomůže na nohy. Podle sociálky nemá nárok na pečovatelský příspěvek.

Zdenka v mládí dřela. „Pracovala jsem v Opavě ve dvou kotelnách současně, kde jsem ručně vytápěla 100 bytových jednotek. Sama jsem skládala uhlí. Od padesátky jsem invalidní. Mám vyměněny klouby v obou kolenou i kyčlích,“ posteskla si stařenka.

Rodina daleko

Seniorka je tři roky vdovou a její zdravotní stav se zhoršuje. „Jsem nemožná. Už nezvládnu skoro nic. Nenakoupím si, neuklidím si, neuvařím si, nechodím ven. Koupat se musím u umyvadla, tak, že se otírám mokrým ručníkem. Toho, co nemůžu, je tolik. Bohužel děti mám daleko. Jeden ze synů se snaží jezdit jednou týdně,“ prozradila Zdenka.

Sotva přejde dům o holích, sama si neuvaří, nevykoupe se, ani si neuklidí.

Pomoc známé

Zdence pomáhá Jarmilka (70). „Je to anděl. Snaží se chodit každý den. Ví, že když spadnu, tak se nezvednu a musím třeba i pomočená čekat na pomoc. Nemůžu jí nic dát. Když zaplatím plyn a léky, tak mi sotva zbude na jídlo. Proto jsem žádala o příspěvek na péči,“ říká. Zdenku navštívila jedna úřednice ze sociálky a posudkový lékař napsal, že je soběstačná. „Požádala jsem podruhé a zase nic. Prý že nezvládnu pouze dvě z několika základních potřeb. Jsem z toho špatná. Vždyť jsem mrzák. Bohužel i ombudsmanka mi napsala, že po přečtení papírů sociálky nikdo nepochybil,“ řekla Zdenka.

Co na to úřad práce?

„Nemůžeme se z důvodu povinnosti mlčenlivosti vyjadřovat ke konkrétním případům,“ uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Advokát Zdeněk Burda: Musí sehnat potvrzení

„Z přiloženého videa je zřejmé, že je paní Zdenka nemocný a téměř nemohoucí člověk. Je pravděpodobné, že má na příspěvek nárok. Musí si ale sehnat potvrzení o svém špatném stále se zhoršujícím zdravotním stavu, a to pokud možno od více lékařů. Potvrzení musí přiložit k další žádosti. V případě, že neuspěje, tak si může stěžovat na ministerstvu sociálních věcí,“ konstatoval advokát Zdeněk Burda.

Advokát Zdeněk Burda.

Starosta: Je na tom špatně

Starosta Brantic Vladimír Dofek ví, že na tom seniorka není dobře. „Paní Zdenka poslední roky nechodí ven. Stará se o ni jedna naše spoluobčanka. Dle mého názoru je nemocná a příspěvek si zaslouží. Je ze staré školy, a tudíž neumí lhát, ani si peníze vykřičet,“ uvedl.

Stařenka Zdenka žádá o příspěvek

Video se připravuje ...

Přečtěte si
anka
29. 1. 2018 • 18:25

Nejak tomu nerozumim. Proc pani neproda dum a najme si misto toho 1+1 v bydlisti jejich deti? Z penez utrzenych za prodej domu by si take mohla platit pomocnici v domacnosti?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.