Badatelé odhalili původ tajemných mumií: Marnivá Žofie a starý kněz z Egypta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Badatelé odhalili původ tajemných mumií: Marnivá Žofie a starý kněz z Egypta!

Mumie paní Žofie v nových šatech, ty poslední měla od roku 1979.
Mumie paní Žofie v nových šatech, ty poslední měla od roku 1979. (Foto Profimedia.cz, TV Prima)

Zámek pro filmaře jako dělaný, je požehnáním díky mysteriím, která jej obcházejí. Tajemné vraždy v detektivním seriálu 1890 mají reálnou předlohu jen zčásti, nicméně jsou místa na panství Betliar, z nichž se tají dech… Třeba podzemí s mumiemi. Jsou zde tři a každá z jiného věku…

Zásadní a vědci už náležitě probádaná je mumie hraběnky Žofie Serédyové (1663-1710). Původně odpočívala po staletí v kapli nedalekého hradu Krásna Hôrka. Ten ovšem před několika lety vyhořel a paní Žofie se musela na čas uchýlit na Betliar, kde se natáčel výpravný seriál 1890 (běží každý pátek na Primě). Herci si pochopitelně nenechali ujít návštěvu podzemí, kde jsou mumie uchovávány.

Podle pověry žena, která postojí nad egyptskou mumií, do roku může otěhotnět, pokud dosud měla s početím problém. „Ano, některé dámy z našeho štábu tam chodily rozjímat, ale které to byly, vám raději nepovím,“ zmínil Ján Koleník, hlavní seriálová postava. „Zámek je opředen tajemstvím a je velmi krásný. Cítili jsme, že je ve vzduchu něco výjimečného, nepopsatelného. Entita, kterou nedokážete uchopit, ale zaznamenáte ji.“

Co však o hraběnce Žofii zjistili vědci?

Narozena v Sedmihradsku v bohaté šlechtické rodině, poprvé provdána za hraběte Františka Rhedeye, správce města Kluž v roce 1679. Tolik informace do začátku podle matrik. V laboratořích Slovenské akademie SAV) a Katedry antropologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě rekonstruovali obličej i tělo. Mumie prošla klasickým rentgenem, tomografem, antropologové »dopočítali« její tvář. Rekonstrukce hlavy už je k dispozici. „Měla předkus, hnědé vlasy, větší nos a nezemřela na tuberkulózu, jak se původně myslelo,“ uvádí první výsledky Silvia Bodoriková z antropologické katedry.

CELÝ ČLÁNEK NALEZNETE V NEDĚLNÍM AHA!



Přečtěte si
kozinozka
28. 1. 2018 • 16:30

Zdá se, že neplodniosti je v současnosti více než kdy bývalo./??/ Moje generace měla zcela určitě opačné starosti.....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.