5 Tibeťanů aneb Magické cvičení pro vitalitu a pevné zdraví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

5 Tibeťanů aneb Magické cvičení pro vitalitu a pevné zdraví

 (Archiv AHA)

Když se podíváte na Jana Přeučila (80), nemůžete se nepozastavit nad jeho vitalitou, elánem, nad tím, jak je stále plný energie. Kde ji bere? Jeho zbraní je pět cviků z jógy, tzv. Pět Tibeťanů. V této sestavě je prý obsaženo tajemství dlouhověkosti i zdraví. Možná v tom až tolik magie není. Při tomto cvičení se uvolní ztuhlé svalstvo, zlepší činnost krevního oběhu, kloubů a žláz s vnitřní sekrecí, to je pro tělo pěkná vzpruha. Zkuste to také!

1. První Tibeťan

Tímto cvikem přijímáte energii. Točíte se kolem vlastní osy směrem doprava. Ruce máte rozpažené, dlaně směřují dolů, prsty u sebe, propnuté, mírně rozkročené nohy. Stačí se otáčet pomalu a jen několikrát, nesmí se vám točit hlava. Na závěr cviku sepněte ruce před hrudí a dýchejte s bradou na hrudi co nejblíže brzlíku.

2 Druhý Tibeťan

Zaujměte polohu na zádech s rukama podél těla, s prsty u sebe, dlaněmi dolů. S nádechem zvedejte obě nohy, až budou s trupem svírat pravý úhel, zároveň zvedejte hlavu, až se brada dotkne hrudi co nejblíže brzlíku. S výdechem zase vracejte pomalu tělo do původní polohy.

3. Třetí Tibeťan

Vkleče se prsty u nohou opřete o podložku, nohy mějte u sebe, ruce na hýždích, bradu na hrudi. S nádechem pomalu zvedáte bradu a zároveň se v kleku zakláníte, jak jen je to možné a příjemné. Při návratu do původní polohy výdech.

4 . Čtvrtý Tibeťan

Posaďte se na zem, mějte trup kolmo k zemi, nohy natažené, ruce položte vedle těla, dlaněmi dolů. Nohy mírně rozkročte, bradu opět na hrudi – brzlíku. S nádechem hlavu pomalu zaklánějte a zároveň zvedejte celé tělo, přičemž ruce a konce nohou zůstávají na svém místě, až se dostanete do „mostu“. S výdechem se vraťte do sedu.

5. Pátý Tibeťan

Položte se na podložku čelem k zemi. Nohy se opírají o prsty, ruce jsou v úrovni ramen, opřené o dlaně. Při nádechu zvedejte hlavu do záklonu, vzepřete se na rukou, aby se břicho nedotýkalo země, nohy i ruce mějte přitom natažené. S výdechem zvedejte zadeček, až tělo vytvoří jakousi „střechu“. Brada směřuje k hrudi. Při pohybu zpět vydechujte.

ABY FUNGOVALY

Aby měly cviky opravdu blahodárný vliv na vaše tělo, provádějte je v pořadí 1 až 5, denně, alespoň třikrát opakujte každý z nich. Začít můžete od tří opakování, každý týden si jedno opakování přidat. Na provádění cviků se soustřeďte, správně dýchejte. Dech by se měl odehrávat v břiše – při nádechu se břicho vzdouvá, při výdechu klesá. S nádechem proveďte daný pohyb a při návratu do původní polohy vydechujte. Až na prvního Tibeťana vždy v dosažené poloze těla chvilku setrvejte. Na konci souboru cviků relaxujte.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.