Drahoš vs. Zeman na Primě: Kdo byl největší lhář!...a kdo nejlepší smečař | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Drahoš vs. Zeman na Primě: Kdo byl největší lhář!...a kdo nejlepší smečař

Jiří Drahoš a Miloš Zeman
Jiří Drahoš a Miloš Zeman (ČTK, koláž reflex.cz)

Bylo to vůbec poprvé, kdy se oba prezidentští kandidáti střetli tváří v tvář v televizní debatě. Podle očekávání byl na koni spíše ostřílený harcovník Miloš Zeman (73) než Jiří Drahoš (68), který si zakládá na slušném vystupování. Jenže drtivé vítězství si z debaty na Primě Zeman rozhodně neodnáší. Jak jejich debatu hodnotí experti?

LŽI A NEPRAVDY

Vítěz: Drahoš

Miloš Zeman pronesl dvakrát tolik faktických výroků než Jiří Drahoš, častěji se ale uchyloval k ne zcela pravdivým informacím. Tvrdí to server Demagog.cz, který ověřoval 42 faktických výroků z duelu. Zemanovi jich patřilo 28, Drahošovi jen 14. Sedm Zemanových výroků však bylo podle serveru nepřesných, další tři pak zavádějící. Nepravdou bylo prý třeba tvrzení, že s výjimkou Drahoše všichni čeští politici souhlasí s tím, že bychom neměli přijímat nelegální migranty.

Server doložil veřejná vystoupení, podle nichž Drahoš nesouhlasí s nelegálními příchozími. Zemanův protivník neměl žádné zavádějící výroky, nepravdy se dopustil dvakrát. Poprvé, když mluvil o zprávě BIS, v níž je prý jasně uvedeno ovlivnění parlamentních voleb cizími rozvědkami. Druhou nepravdu si připsal výrokem, že Zeman v roce 1999 při kosovské krizi řekl, že stát může přijmout pět tisíc kosovských Albánců. To ale řekl ministr zahraničí Jan Kavan.

KONDICE

Vítěz: Drahoš

Zatímco v debatě na Nově se svým protikandidátem Karlem Schwarzenbergem (80) před pěti lety Miloš Zeman stál a starší z obou politiků seděl, Prima – určitě k prezidentově úlevě – nachystala sezení pro oba kandidáty. Diváci v sále i u televizních obrazovek pak mohli vidět, jak ztěžka se oproti Drahošovi Zeman z křesla zvedá. „Zjevnou pravdou pro jakéhokoliv diváka je, že pan prezident je prostě nemocný. Nemusíte být ani specialista, je vidět, že ho to stojí obrovské přemáhání,“ říká mediální expert Radek Pálka.

Chtěl snad obecně horší rétor Drahoš ukázat, že je jinak čipernější než Zeman? „Je to možné, ale otázka je, jestli to mělo ten zamýšlený efekt. Pokud to bylo záměrné, tak si nejsem jistý, jestli to na lidi působilo jako větší vitalita. To, co Miloš Zeman ukázal, bylo, že i když sedí »rozvalený na křesílku«, tak že mu to v každém případě myslí dobře,“ míní psycholog Jan Kulhánek.

ŘEČ TĚLA

Vítěz: Zeman

Zatímco Miloš Zeman byl pohodlně uvelebený v křesle, nohu přes nohu, jeho soupeř seděl celou hodinu vzpřímený a našponovaný na krajíčku. „Pozice, jakou oba kandidáti na prezidenta po celou dobu zaujímali, svědčí o jejich vnitřním rozpoložení. Zjednodušeně můžeme říct, že na jedné straně pohodlně seděl zkušený politický harcovník, který si chvílemi celou situaci dokázal i užívat, a na druhé straně se potil zkoušený žák, který musel během naučených odpovědí i krotit svůj stres,“ tvrdí expert na neverbální komunikaci Martin Cibulka.

Pozoruhodný je i výklad pohledů – zatímco Drahoš měl na svého soupeře téměř vždy upřený zrak, prezident většinou hleděl do strany, jakoby mimo něj. „Zeman tím dával jasně najevo – nejsi pro mě soupeř, nic pro mě neznamenáš. Profesor Drahoš se snažil plně soustředit na svého protivníka. Chvílemi bylo vidět, že mu to pomáhá i odizolovat od sebe ostatní okolí. Je to klasická technika, kdy se snažím sám sebe přesvědčit, že není nikdo jiný, kromě mého oponenta, a tím minimalizovat vlivy okolí, které mne mohou stresovat,“ dodává Martin Cibulka.

SMEČOVÁNÍ

Vítěz: Zeman

Z rétorického hlediska v debatě sice více zářil Miloš Zeman, Jiří Drahoš ale úplným »otloukáním« nebyl. Co se mu v debatě povedlo, vypočítal politolog Jan Kubáček. „Bodoval tím, když Miloši Zemanovi oznámil, že migrační kvóty se nejezdí vyjednávat do Pekingu a Moskvy. Pozitivní také bylo, že se Drahoš nenechal rozhodit. Jeho fazona byla ale spojena s jistou prkenností a sevřeným úsměvem. To v neverbální komunikaci značí nervozitu.

Ale udržel si glanc a nenechal se vyprovokovat,“ říká Kubáček s tím, že bývalý šéf Akademie věd si pomohl také tím, že pokaždé, když to šlo, demonstrativně stál. Také Zemanovi se podle politologa podařilo některé útoky obrátit ve svůj prospěch. „Vytahoval informace z politiky, a tím dával najevo, že je zkušený,“ říká Kubáček.

HUMOR A JÍZLIVOST

Vítěz: Zeman

Těch momentů nebylo mnoho, ale také humor se v debatě objevil, a to hned ze začátku, když Drahoš se Zemanem projevili radost, že se konečně setkali. „Pan Drahoš o mně mluví velmi často na setkáních s občany, možná se do mě nešťastně zamiloval. V takovém případě bych mu nabídl, aby se stal mým stoupencem a dal mi svůj hlas,“ pravil Zeman.

Podla politologa Jana Kubáčka však šlo o kultivovaný humor, a ten je v pořádku. Horší je to s jízlivostí, třeba když prezident »školil« Drahoše, ať se drží pravidel nastavených televizí. „Člověk, který nedokáže dodržovat ani tak elementární pravidla, je poněkud, poněkud nebezpečný sobě i svému okolí,“ řekl prezident. „Tím, kdo více ovládl arénu, prosadil si svoje a popichoval, byl Miloš Zeman,“ potvrzuje politolog.

Pískot a bučení? Debata? Spíš estráda!

Výběr Karla Voříška (54) jako moderátora supersledované debaty na Primě zřejmě nebyl nejšťastnějším tahem. Podle expertů nezvládal ukočírovat ani Zemana, ani řvoucí obecenstvo.

Přešlapů se Voříšek, jinak několikanásobný držitel divácké ceny TýTý, dopustil hned několika. Nedokázal například usměrnit prezidenta Zemana, který často skákal do řeči nejen jemu, ale také svému soupeři. „Forma zcela určitě zvítězila nad obsahem. To nebyla debata, ale estráda,“ má jasno politolog Jan Mlejnek. „Debata nebyla plynulá, skoro po každé větě následovalo čekání, až se sál ztiší,“ dodává politolog Petr Sokol. Mediálnímu expertu Radku Pálkovi zase vadilo, že televize považovala za nutné skoro každé téma »rozebrat«, což bylo na úkor prostoru pro oba kandidáty.

Co však bylo podle odborníků horší, že obecenstvo se místy chovalo jako divoká zvěř. „Diváky nezvala FTV Prima, ale volební štáby obou kandidátů. Oba týmy kandidátů dostaly vstupenky a zajistily si také jejich distribuci a obsazení míst,“ říká ale Adam Halmoši z Primy. Každý z kandidátů si prý mohl pozvat až 400 příznivců. A podle toho to také vypadalo. Pískot a bučení si vysloužila třeba i manželka Drahoše, Eva. „Diváci byli vznětliví, byli přisprostlí, ale byli z obou táborů,“ uzavírá politolog Jan Kubáček uvedl.

Voříšek: Jde o sledovanost

„Čísla ukazují, že prezidentský duel si od svého začátku získával postupně čím dál tím více diváků. Mým úkolem nebylo být v roli soudce dvou kandidátů nebo vychovatele diváků, ale pořadem provázet, poskytovat prostor pro jejich debatu a zasahovat opravdu jen v nejnutnějším případě. Ve zpravodajství jsme diskutovali o možných způsobech moderace, rozhodli jsme se umožnit oběma pánům debatovat spolu i na přímo, což se stalo. Posoudit, jak kdo uspěl, má možnost každý divák u voleb.“

2,2 milionu diváků

Každý druhý člověk, který měl v tom čase zapnutou televizi, sledoval duel Zeman-Drahoš. Celkově měla debata 2,2 milionu diváků. Předchozí dvě debaty, v nichž byl jen Zeman, vidělo v televizi Nova 1,5 milionu a v televizi Barrandov 659 tisíc diváků.

Co na to expert na etiketu Ladislav Špaček?

„Tohle žádná debata nebyla, to byla aréna, gladiátorské zápasy, kde vyhrává ten, kdo kopne více do kotníku, kdo vymyslí více urážek. Svou roli sehrálo také aranžmá, takový formát k výběru kvalitního prezidenta nikdy nepovede. A jestli bude úroveň debaty v České televizi lepší? Tohle už je rozjetý vlak a bude to vypadat úplně stejně.“



Přečtěte si
hejhej
25. 1. 2018 • 08:41

Nejtrapnější byl bezesporu p.Drahoš. Možná rozumí chemii, ale v debatě naprosto trapný !!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.