Policie tvrdí: Trio Čechů se přidalo k teroristům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Policie tvrdí: Trio Čechů se přidalo k teroristům!

Bývalého imáma Sámera Shehadeha policie obvinila z terorismu.
Bývalého imáma Sámera Shehadeha policie obvinila z terorismu. (Foto Aha! – J. Doležal, Profimedia.cz, Reuters, ara)

Tři Češi jsou obviněni z terorismu! Patří mezi ně bývalý pražský imám Sámer Shehadeh, jeho bratr Omar (27) a švagrová Kristýna H. (24). Manželé se měli dokonce účastnit bojů v Sýrii.

Hlavní postavou kauzy je podle iDnes.cz imám Samer Shehadeh. Ten měl schvalovat činy bratra Omara (27) a Kristýně H. (24) pomohl dostat se do Sýrie. Policisté informace vypátrali ze Samerovy elektronické komunikace. Teď se má schovávat v Mauritánii.

Teroristický výcvik

Bratři s palestinskými rodiči se narodili v Praze. Bratr imáma Omar (27) bydlel v Mratíně nedaleko Prahy, v říjnu 2016 se odstěhoval do Sýrie. Obyvatelé obce Aha! sdělili, že muž chodil po vesnici v turbanu. V Sýrii ve městě Idlib se měl účastnit bojů v sesterské organizaci al-Káidy Džabhat Fatah aš-Šám. „Absolvoval několikatýdenní kurzy, ve kterých se naučil zacházet se zbraněmi, bombami i taktiku boje s tím, že byl následně vybrán, aby připravoval a cvičil »bratry« k boji a páchání teroristických útoků,“ cituje MF Dnes z obvinění od Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Tři Češi jsou obviněni z terorismu
Obvinili Kristýnu

Druhou obviněnou je Fátima (24), dříve Kristýna z Hořína na Mělnicku. Provdala se za Omara podle islámského práva šaría, aniž by ho viděla. „Sama se označuje za mudžahedína (bojovníka) v džihádu, v němž Omarovi zajišťuje aktivně zázemí bojovníka vařením, praním a společně cvičí se zbraní,“ uvedli policisté. Trojici hrozí až 15 let vězení.

Z této vesnice Omar pochází.
Víte, že...

...tajné služby imáma Samera Shehadeha vyšetřovaly už v roce 2016? Tehdy řekl muslimům, aby se neúčastnili bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany.

Advokát imáma: Soud je ještě daleko

Všem obviněným byl soudem přidělen advokát. Omara Shehadeha obhajuje pražský advokát Adam Kopecký. „Řízení probíhá již několik měsíců a je vedeno proti uprchlému,“ řekl včera Aha!, podrobnosti k případu s ohledem na povinnost mlčenlivosti neuvedl. „Až policie dokončí vyšetřování, bude následovat seznámení se spisem,“ dodal. Po ukončení vyšetřování předají policisté spis státnímu zástupci, který může případ zastavit, odložit, může si ještě vyžádat doplnění důkazů. Poté policie obvykle podá návrh na podání obžaloby a státní zástupce ji po vypracování předá soudu. „Může to trvat ještě půl roku,“ odhaduje Kopecký.

Advokát Adam Kopecký



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.