První duel Drahoš vs. Zeman: Co se dělo před debatou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

První duel Drahoš vs. Zeman: Co se dělo před debatou

Miloš Zeman, Jiří Drahoš
Miloš Zeman, Jiří Drahoš (Foto: Nguyen Phuong Thao, ČTK)

Jak se co nejlépe připravit na vzájemnou »grilovačku« v televizi? Nad tím si před včerejším prvním duelem v televizi Prima (skončil po uzávěrce vydání) lámaly hlavu týmy kolem obou prezidentských kandidátů – Jiřího Drahoše (68) a dosavadní hlavy státu Miloše Zemana (73). Jejich hlavním úkolem bylo dobyvatelům Hradu poradit, na čem svého soka nachytat a jak přitom zapůsobit na voliče.

Jak přesně se oba kandidáti na včerejší večerní debatu na televizi Prima připravovali, ani jeden z týmů prozradit nechtěl. „Nezlobte se, je to strategie,“ řekla stručně Aha! Drahošova mluvčí a bývalá redaktorka České televize Kateřina Procházková. Nakonec ale přece jen nechala nakouknout do kandidátovy »kuchyně«. Její nezbytnou součástí je třeba sledování videí a předchozích rozhovorů. „Analyzujeme to s odborníky, ale víc konkrétní vážně být nemůžu,“ omlouvala se. Sám Drahoš v Praze ukončil svoji kontaktní kampaň a začal se plně soustředit na setkávání se Zemanem a novináři.

Krátká schůzka

Jak se na střet s rivalem připravoval Zeman, nechtěli prozradit ani na Hradě. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že hlava státu měla jen krátkou poradu. „Pan prezident se na Hradě setkal krátce se svými nejbližšími spolupracovníky a následně promýšlel strategii. Nic více,“ řekl Aha!. To, že se Zeman na duely – i na ten nadcházející v České televizi (čtvrtek, 20.00) – soustředí, dokazuje i jeho program. Kromě dnešního uložení korunovačních klenotů a přijetí demise vlády nic jiného na programu nemá. Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře (50) jezdil prezident po krajích posledních pět let a v těchto dnech již nic nedohoní.

Maká hlavně tým

Jak probíhá příprava kandidátů na debaty, popsala politoložka Anna Shavit, která před pěti lety pomáhala v prezidentské kampani Karlu Schwarzenbergovi (80). „Běžná praxe je, že máte spíše tým lidí, který články přečte. Nejdříve se snažíte zjistit, jaká budou témata debaty, pak pokud možno připravit kandidátovi co nejlepší podklady a v některých případech můžete debatu přímo simulovat. To znamená, že máte svého kandidáta a potom vyberete člověka, který dělá oponenta,“ prozradila Českému rozhlasu. Nedílnou součástí je podle politoložky i sledování videí z předchozích debat. „Debatu si můžete natočit a pak sledujete, jak váš kandidát reaguje. Snažíte se pokud možno co nejvíce nasimulovat, jak debata bude probíhat, někdy se na to pronajímají i televizní studia,“ popsala práci týmu.

Politoložka: Paměť proti energii

Největší zbraní Miloše Zemana jsou podle politoložky Anny Shavit jeho zkušenosti. „Má takovou velmi specifickou vlastnost, že má skvělou paměť a teď působí dojmem, že je velmi připravený a má ohromnou zkušenost,“ tvrdí politoložka, která má Zemana nastudovaného. „V podstatě nereaguje ani na moderátora, ale velmi pozorně si tehdy v roce 2012 v tom prvním kole vyslechl své oponenty, a když na něj přišla řeč, shrnul, co kdo z nich řekl, velmi obratně je urazil, dokázal se vůči nim vymezit, potom ještě řekl, co chtěl, a ještě se nějakým způsobem dokázal vymezit moderátorovi,“ popsala Shavit prezidentův styl. Drahošovou výhodou je podle ní jeho energičnost a také prostředí, ze kterého přichází. „Miloš Zeman je zvyklý fungovat na politickém hřišti, pan Drahoš přichází z akademické sféry, tak uvidíme, ale rozhodně bych debaty nepodceňovala,“ dodala.

Kolik peněz získali

Od svých podporovatelů získal Jiří Drahoš na kampaň téměř 50 milionů korun. To je i částka, kterou stanovuje jako horní hranici zákon. Miloši Zemanovi pak příznivci poslali 26,5 milionu korun. U obou kandidátů se jedná o dary peněžité i nepeněžité povahy. U Zemana však panuje velká neznámá, čí peníze mu mají ke znovuzvolení pomoci. Nejvíce stála venkovní velkoplošná inzerce zaplacená spolkem Přátelé Miloše Zemana. Spolku šéfují kancléř Vratislav Mynáš, poradce Martin Nejedlý apod. Jako jeden muž mlží a odmítají sdělit, odkud spolek peníze na kampaň získal.

Bohumil Pečinka: Proč volíme prezidenta ve dvou kolech?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
malavelka
24. 1. 2018 • 19:49

Drahoš patrně toužil tak velmi po poitlesku, asi jako dítě po kornoutu zmrzliny, a tak někdy opoměl , že priorita není řev a potlesk zřejmě jednodušších jedinců, ale aby to, co říká, měloi logiku Nepovedlo se nejméně dvakrát. Na vyšší úrovni než je takto dětská byl stávající prezident, Doufáme,že mandát prodlouží, bylo by to pro všechny lepší, i když to někteří netuší. někteří totiž nevědomky touží stepovat na místě, a navracet se do starých časů. Češi zmeškali už dost, měli by být obezřetnější a méně pohodlní.

hejhej
24. 1. 2018 • 16:19

Příprava panu Drahošovi nepomohla ani pomoci nemůže. Je asi dobrý ve svém oboru, ale na prezidenta se nehodí. Uhlazenost nestačí, navíc je podporovaný Kalouskem , Fialou, Horáčkem a to úplně stačí, aby byl nevolitelný. Nezná ústavu, nerozumí zahraniční politice, jak názorně předvedl, nezvládl na odpovědi na jednoduché otázky.Pan Zeman zastává názory většiny, proto má být prezidentem.

nikal
24. 1. 2018 • 16:17

jdi prudit na Slovensko, ruskej trole

hanka_
24. 1. 2018 • 13:27

Do pytle, co se všichni odvolávají na to, aby nás prezident dobře reprezentoval ve světě! Světu jsou Čechy a Češi putna, my bychom se HLAVNĚ měli soustředit na to, aby byl prezident dobrý pro nás!! Zemana jsem volit nechtěla, protože k němu mám hodně výhrad, ale také proto, že opravdu nevypadá zdravě a měl by si jít zaslouženě užít důchod, ale copak se dá volit Drahoš? Je mi velmi nesympatický, ale to je vedlejší, hlavně by to byl nemastný neslaný prezident, který mi lidský moc nepřijde, a nevím, jak by u něj obyčejný lid hledal zastání. Ať je Zeman jaký je, jemu věřím, že mu o obyčejný lid jde. A mozek mu stále funguje náramně! Takže bohužel, jdu volit zase jeho, protože Drahoš je pro mě nevolitelný.

krivan
24. 1. 2018 • 13:04

Koho si to chcete zvoliť? Drahoša ? Kto to je ? Sobotkov bratranec, alebo Nagyovej muža starší brat? To snáď nemyslíte vážne ...Doteraz o ňom nikto nechyroval, predsa neznamená, že keď sa niekto tvári, že nosí brýle, tak je profesor Takýchto Drahošov nájdete kopu, v každej inštitúcii sa ich pohybujú stovky!!! Ale Zeman je len jeden ! Milujeme jeho rozhovory, vždy má čo povedať, a nie sú to frázy ! Pochybujem, že by niekto obetoval svoj čas, aby sledoval nezáživnú debatu s Drahošom...Stačilo mi pozrieť jeho poradu, mal okolo seba asi 20 PR manažérov, vek max. 35 a v strede DRahoš... Skúste si pozrieť slovenský film PREZIDENT! Je to presneé.. tam je ukážka, že reklamná agentúra dokáže urobiť a z hovna prezidenta, a u nás máme toho skvelý príklad.. Tiež mu na to nejakí blbci skočili a tak máme u nás za prezidenta, scientológa, daňového podvodníka, podvodníka s pozemkami a "letca", ktorý pre štát pracuje z"domu" v POprade, a dva dni je na služobke v Bratislave....má xyz poradcov a bez papiera nič nepovie... na letecké prevozy domov, 4 x týžne minul už 1 000 000 Eur a zásadne pracuje pre cudzie mocnosti, chodí na návštevy k Sorosovi a jeho najlepší kamarát je POrosenko... no, ale je mladý, hoci až tak "inteligentne" ako Drahoš nevyzerá mal by aspoň nosiť tie falošné brýle Myslím, že by Vás ten DRahoš vyšiel veľmi DRAHO !!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.