Kostelu postavili novou věž! Po 10 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kostelu postavili novou věž! Po 10 letech

Takto kostel vypadal před zřícením.
Takto kostel vypadal před zřícením. (Foto Aha! – Jana Ulrichová a OÚ Lenešice)

Konečně! V Lenešicích na Lounsku už se mohou chlubit novou věží středověkého kostela z roku 1262. Stará věž se zřítila před deseti lety...

Při poslední rekonstrukci kostela byla zřejmě narušena jeho statika. To vedlo k pádu věže, která s sebou strhla i kruchtu s varhany.

Až po římsu

Za opravu dominanty obce bojuje Lenešický okrašlovací spolek. „Na obnově kostela se pracuje neustále. Loni jsme změnili stavební firmu, protože ta původní se dostala do finančních potíží. V současné době je věž dostavěna až po římsu,“ řekl člen spolku Zdeněk Plaček. Popsal, že je potřeba udělat ještě hodně práce. „Zbývá osadit sloupy z 19. století, které chceme nechat restaurovat do původní podoby, a pak ještě báň. Tím bude hotova hrubá stavba,“ popsal.

Vybrali miliony

Spolku se na záchranu cenné památky podařilo získat už sedm milionů korun. Z nich se ročně prostaví 700 až 800 tisíc. Nejvíce peněz dává na opravu ministerstvo kultury a obec Lenešice, příspěvky přichází také od Purkyňovy nadace, z krajského úřadu a církve, která je vlastníkem kostela. Přispívají i jednotlivci a firmy. Církev plánuje věž po její definitivní dostavbě znovu vysvětit.

Chráněná památka

Kostel sv. Šimona a Judy, který je chráněnou památkou, pochází ze 13. století. Dokládá to dochovaný nápis na nárožním kameni věže kostela, který datuje jeho výstavbu do roku 1262. V průběhu staletí pak byl několikrát upravován. Po pádu věže byl kostel od staveniště oddělen, dál v něm probíhají mše a další akce, jako poslední rozloučení nebo koncerty.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.