Opakovaná transplantace: Dostal druhou cizí tvář! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Opakovaná transplantace: Dostal druhou cizí tvář!

Zákrok trval přes 20 hodin.
Zákrok trval přes 20 hodin. (Foto Profimedia.cz)

Ještě na začátku tohoto století patřila transplantace obličeje spíše do škatulky sci-fi, ovšem dnes už jde o relativně rozšířenou proceduru, kterou podstoupilo přes 40 lidí. Nikdo však opakovaně. Až dosud. Jistý Francouz se stal prvním člověkem v historii, jemuž byla tvář »vyměněna« podruhé!

Asi 40letý muž podstoupil transplantaci obličeje před 7 lety, jeho organismus však novou tkáň odmítal přijmout. Loni v prosinci mu proto chirurgové v pařížské nemocnici Georgese-Pompidoua museli tvář odstranit. A protože se dlouho hledal vhodný dárce, musel pacient žít 2 měsíce bez obličeje! Lékaři ho tu dobu udržovali v umělém spánku.

20 hodin na sále

Minulý týden se dočkal, podstoupil náročný riskantní zákrok, který trval přes 20 hodin. Transplantace proběhla úspěšně, ale až čas ukáže, zda jeho tělo další, už druhou cizí tvář přijme, nebo se opět vzepře. „Tento zákrok každopádně dokazuje, že opakovaná transplantace obličeje je možná,“ vzkázal profesor Laurent Lantieri (54). Ten v roce 2010 jako první na světě provedl úplnou transplantaci tváře a v oboru platí za podobnou veličinu jako Bohdan Pomahač (46), český expert působící v americkém Bostonu

Isabelle podlehla rakovině

Prvním člověkem, který kdy podstoupil částečnou transplantaci obličeje, byla v roce 2005 Francouzka Isabelle Dinoire (†49). Chirurgové jí dali nový nos, ústa a bradu poté, co ji znetvořil její pes. Isabelle předloni podlehla rakovině.

Isabelle Dinoire žila s novým obličejem 11 let, předloni zemřela.

Průkopník Pomahač

První úplnou transplantaci tváře provedl v roce 2010 Laurent Lantieri, průkopníkem je však i Bohdan Pomahač. Ten v roce 2011 provedl první úplnou transplantaci obličeje v USA, která byla zároveň celosvětově teprve třetí.

Laurent Lantieri

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.