František Zuska (85): Umí vytvořit krásný slámový svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

František Zuska (85): Umí vytvořit krásný slámový svět!

Františka Zusku sláma učarovala. „V práci s ní stále nalézám inspiraci. Pořád přichází něco nového,“ říká.
Františka Zusku sláma učarovala. „V práci s ní stále nalézám inspiraci. Pořád přichází něco nového,“ říká. (Foto Aha! – Slávka Červená, ara)

Obyčejná sláma. Ale mistr lidové výroby František Zuska (85) ze Zlína z ní dovede vykouzlit krásný svět. Jako jediný v Česku umí kromě plochých vytvořit i třírozměrné artefakty.

„Je to můj patent. Vyrábím si na tělíčka formy – tzv. kopýtka, a ty oplétám,“ prozradil bývalý projektant. Sláma ho nadchla před 45 lety. „Na dovolené jsem viděl asi desetiletou dívenku z Prahy tvořit věci z čerstvé slámy. A ona mě to naučila. Já jsem se pak jen zdokonaloval. Když tvořím, bývá u nás doma často nastláno. Jako v chlévě,“ smál se.

Výstava k jubileu

Několik stovek jeho výtvorů, včetně slámových kraslic, si mohou prohlédnout návštěvníci zlínského muzea. To připravilo velkou výstavu k jeho životnímu jubileu s názvem Setkání se slámou. K unikátům patří slámové betlémy s figurkami.

Vzácná sláma

„Dnes sehnat dobrou režnou slámu není snadné. Už 15 let ji beru z rodinné farmy v Kostelci. Obilí se musí posekat srpem a uložit tak, aby se nepolámalo. Pak se odstřihne klásek a stonek u prvního kolínka. Ještě musíte stáhnout listen. Následuje stříhání, bělení, praní, sušení, uskladnění. Před prací slámu máčím ve vodě,“ prozradil Aha! František.

Etnograf Karel Pavlištík (86): Uplete, co si zamane!

„Franta opravdu uplete vše, co si zamane. Má úctu ke kulturním hodnotám, ale i důvtip, houževnatost a trpělivost. Dříve se sláma používala k podestýlce. V nouzi se na ni pokládal i člověk, kterému se těžko odcházelo na onen svět. Dělaly se doškové střechy. Dnes se bohužel hodně slámy pálí,“ konstatoval.

Výstava Setkání se slámou

Kde: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
Kdy:
úterý až neděle 10 až 18 hodin, do 25. února
Za kolik:
59 Kč, snížené 39 Kč, rodinné 129 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.