Libeňský most v Praze kulturní památkou? Zůstane zavřený až 8 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Libeňský most v Praze kulturní památkou? Zůstane zavřený až 8 let!

Libeňský most je pro auta zavřený.
Libeňský most je pro auta zavřený. (Foto Aha! – J. Poláček, A. Malachovský)

Až osm let může být pražský Libeňský most neprůjezdný pro auta. Poté, co byl z hodiny na hodinu minulý pátek uzavřen kvůli havarijnímu stavu, je tu další špatná zpráva.

„Když nebude Libeňský most prohlášen za kulturní památku, bude rekonstrukce trvat dva roky. V druhém případě až osm let,“ uvedl včera náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Pokud se mluví o kratší variantě, dva roky bude probíhat samotná rekonstrukce bez její přípravy a předání stavby. Vozy by tak na most mohly na přelomu let 2020 a 2021.

Přestože hned po uzavření »Libeňáku« se mluvilo o tom, že bude problamatická část podepřena a dále bude moci být částečně využíván, řidičů se to netýká. „Tak či tak se s provozem aut nepočítá, chceme zajistit alespoň jednu tramvaj, která bude přes most jezdit,“ dodal Dolínek. Čeká se na zprávu

O tom, zda bude »Libeňák« prohlášen za památku, bude záležet na zprávě o podrobné diagnostice soumostí. „Posouzení technického stavu Libeňského mostu bude indikátorem toho, zda je možno doložené památkové hodnoty zachovat, či nikoliv,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Do té doby je podle ní možné provést nezbytnou průběžnou údržbu i větší stavební či technické zásahy, směřující ke stabilizaci všech částí mostu.

Nyní na něj smí jen pěší a cyklisté.

Víte, že...

...Praha chce zavést dvě autobusové linky, ty by zajížděly na most tak daleko, jak by to jen bylo možné? Lidé by nemuseli chodit přes celý most pěšky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.