Mrtvici dostal Zdeněk (43) cestou z noční: Hýbe jen očima! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mrtvici dostal Zdeněk (43) cestou z noční: Hýbe jen očima!

Na výletě v muzeu dva měsíce před tím, než dostal mrtvici.
Na výletě v muzeu dva měsíce před tím, než dostal mrtvici. (Foto ara)

Osud je někdy nelítostný a krutý. Zdeněk Mikula (43) z Úsobrna na Blanensku zachraňuje lidské životy, nyní ale záchranář potřebuje pomoc sám. Loni v září ho cestou z noční služby postihla cévní mozková příhoda. Od té doby je v nemocnici a komunikovat dokáže jen očima.

„Zdeněk zůstal upoutaný nehybně na lůžku. S okolím se dokáže domluvit jen očima,“ popsala mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

Nekuřák, dárce...

Zdravému chlapovi, který sloužil na stanici ve Velkých Opatovicích, se ve vteřině proměnil svět. Paradoxně právě jemu! Zdeněk totiž nikdy nepil a nekouřil. Zdravě jedl. Sportoval a choval se zodpovědně. „Je myslivcem, včelařem, akvaristou. Na co sáhl, to mu šlo,“ shodli se sousedé. S přítelkyní a kamarády procestoval při výletech celou republiku. Zdeněk je i dárcem krve, jaký se jen tak nevidí. Krevní plazmu daroval 206krát a od Červeného kříže za to převzal Zlatou medaili 1. stupně.

Záchranář Zdeněk Mikula z Úsobrna žil vždycky zdravě. Kávu si ale rád dal.

Vše je jinak

Nyní leží ochrnutý od hlavy dolů, ale přesto reaguje na okolní situace. Vnímá rodinu, rozumí blízkým. Odpovídá mrknutím očí a ví, pravděpodobně velice dobře, v jakém je stavu. Prognóza není dobrá. Zdeněk i jeho blízcí a přátelé se ale nevzdávají. Prozatím Zdeněk leží v boskovické nemocnici. Rodina hledá možnost umístění do ústavu, kde by měl celodenní péči s úplnou rehabilitací.

Na motorku si jen tak nesedne.

Může »mluvit« díky počítači

Zdeňkovi kolegové z jihomoravské záchranky mezi sebou vybrali peníze na nákup speciálního počítače. Ten může ovládat očima a dorozumívat se tak se svými nejbližšími i s lékařským personálem. „Jeho následná léčba a péče o něj bude však nejen psychicky, ale také finančně velmi náročná,“ zdůraznila mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková.

Pomůžete mu?

Záchranáři nechali založit transparentní účet, kam na Zdeňkovu rehabilitaci může každý přispět jakoukoli částkou. Číslo účtu je: 2101357139/2010

Speciální počítač Spektra typu Tobii, který se ovládá očima:


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.