Ohnivé peklo v Praze: Proč museli umřít 4 cizinci? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ohnivé peklo v Praze: Proč museli umřít 4 cizinci?

Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.
Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole. (HZS Praha)

Vyděšení lidé na okenních římsách, dům plný černého dýmu! Tak vypadala v sobotu večer Náplavní ulice v centru Prahy. Při požáru hotelu tu zemřeli čtyři lidé a sedm se zranilo, hosty museli hasiči zachraňovat z oken i ze střechy. Podle svědka se dým valil z klimatizace.

Požár propukl ve čtyřhvězdičkovém hotelu Erostars David v sobotu v šest hodin večer. „Chtěli jsme utéct z pokoje, ale chodba byla plná kouře. Neslyšeli jsme žádný alarm. Kouř šel z klimatizace, za deset minut ho byl plný pokoj,“ popsal Radiožurnálu Milan Markovič z Černé hory, který tam byl ubytován s manželkou. Měl štěstí, jeho, manželku a dalšího Čecha, který se u nich schoval před smrtícím živlem, zachránili hasiči oknem. Z parapetů, okenních říms a střechy evakuovali hasiči mnoho dalších hostů.

34 evakuovaných

Mladý Němec (†21) a Jihokorejka (†20) takové štěstí neměli, zemřeli ještě před jejich příjezdem. Na místě bylo pět těžce zraněných, tři z nich záchranáři na místě úspěšně resuscitovali. Dvě ženy ale později zemřely v nemocnici. „Jejich totožnost zatím neznáme,“ uvedl policista Jan Daněk. Smrtící dým zaplnil celý hotel a ztěžoval hasičům boj s plameny i evakuaci 34 hostů. Proč požár vznikl, se vyšetřuje. Hotel patří španělskému řetězci Hotusa „Je nám to strašně líto, učiníme všechno, co je potřebné ve vztahu k poškozeným,“ řekl novinářům právní zástupce vlastníka hotelu Václav Vlk.

Zranění jsou cizinci

Celkem se v hotelu zranilo sedm lidí, hlavně cizinci. Jeden člověk se zranil středně a tři lehce, šlo o občany Nizozemska, muže (54, 82) a ženu (78), Turka (38) a Francouze (33). Ten už byl z nemocnice propuštěn.

Dva hasiči se propadli

Při zásahu byli zraněni dva hasiči, naštěstí ne vážně. „Jeden kolega říkal, že stál na odhořené části schodiště, upadlo mu to pod nohou a ztratil stabilitu. Druhý utrpěl otřes mozku, a jak se zranil, si nepamatuje. Vše je zatím předmětem vyšetřování,“ uvedl hasič Antonín Šustr.

Nejhorší je Olympik

Požár, který si vyžádal 8 mrtvých a 34 zraněných, propukl 26. května 1995 v 11. patře pražského hotelu Olympik. Hasiči evakuovali asi 100 lidí, mnoho z nich z parapetů nebo ze střechy. Oběťmi byli cizinci z Německa, Dánska, Finska a USA. Příčinou byl nepořádek na ledničce, který po přehřátí vzplanul.

Velitel směny A pražských hasičů Antonín Šustr o zásahu při tragickém požáru hotelu v centru metropole.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.